...

Eczacıbaşı Topluluğu’ndan 80. yılında Bozüyük’e yeni yatırım

Karo seramikte Türkiye’nin ihracat şampiyonu VitrA Karo, Bozüyük’te büyük ebatlı porselen karo üretimi yapacak yeni tesis yatırımına imza attı. VitrA Karo, yeni kurulan tesisiyle birlikte Avrupa pazarında büyümesini hızlandırırken, enerji tüketimini ve israf oranlarını düşürerek sürdürülebilirliğe de büyük katkı sağlayacak. Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı “80. yılımızda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Topluluğumuzun bu yılki yatırımları 250 milyon avroyu geçecek” dedi.

Bu yıl 80. yılını kutlayan Eczacıbaşı Topluluğu, Türkiye ekonomisine katkı yapan, ihracat odaklı yatırımlarını sürdürüyor. Eczacıbaşı Topluluğu’nun en büyük iş alanını oluşturan yapı ürünleri sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye’nin karo sektöründe ihracat şampiyonu Vitra Karo A.Ş.’nin Bilecik Bozüyük’teki tamamlanan yeni tesisi düzenlenen törenle hizmete girdi. Yeni tesisin hizmete girmesi nedeniyle 13 Mayıs Cuma günü VitrA’nın Bozüyük’teki üretim kampüsünde düzenlenen törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Atalay Gümrah, VitrA Karo A.Ş. CEO’su Hasan Pehlivan, Eczacıbaşı Topluluğu çalışanları ve davetliler katıldı.

Yeni tesisiyle yıllık 3,5 milyon metrekare büyük ebatlı porselen karo üretim kapasitesine sahip olan VitrA Karo, aynı zamanda enerji verimliliğini artırıp, israfın önüne de geçerek sürdürülebilirliğe sağladığı katkıyı büyütecek. VitrA Karo, ihracat odaklı, kapsamlı Endüstri 4.0 uygulamaları ile veriye dayalı üretim yönetimini hayata geçiren yeni tesisiyle birlikte Avrupa pazarındaki büyümesini de hızlandıracak. VitrA Karo, bu yıl yeni tesis, verimlilik ve modernizasyona yönelik toplam 25,5 milyon Euro’luk yatırımını tamamlamayı planlıyor.

2022’de 250 milyon Euro yatırım

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, açılış töreninde yaptığı konuşmada Topluluğun 80. yılında küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla her alanda inanç ve istikrarla yatırıma devam ettiklerini vurgulayarak, “Eczacıbaşı Topluluğu 80 yıldır, Türkiye’de çağdaş, kaliteli ve sağlıklı yaşamın bayrağını taşıyor. Topluluğumuz bugün 46 kuruluşu, 39 üretim tesisi ile 120’den fazla uluslararası pazarda faaliyet gösteriyor. 80 yıldır süren bu yolculukta, önce Türkiye’nin sanayileşme hikayesinin önemli bir parçası olduk, ardından yarattığımız markalarla Türkiye’nin sınırlarını aşarak, bugün 3 kıtada üretim yapan, 12 bin arkadaşımızın hayat verdiği uluslararası bir oyuncuya dönüştük. Küresel rekabette gücümüzü artırmak üzere faaliyet gösterdiğimiz her alanda yatırımlarımızı sürdürüyoruz. 2022 yılında 250 milyon Euro'nun üzerinde yatırım planladık. Bu yatırımların arasında bulunan VitrA Karo'nun yeni işletmesini bugün devreye alıyoruz. Kısa bir süre sonra da seramik sağlık gereçleri üretimi için yine Bozüyük'te beşinci işletmemizin yatırımı tamamlanacak“ dedi.

Yapı ürünlerinin, Eczacıbaşı Topluluğu’nun en büyük faaliyet alanını oluşturduğunu ifade eden Bülent Eczacıbaşı, “Ülkemizin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştiriyor; AB ülkelerine yapılan ihracatta karo ürünlerimizle birinci sırada bulunuyoruz. Banyoda kullanılan tüm ürünleri tasarlama yetkinliğine sahibiz. Karo ürünlerimizle bu yetkinliği banyo dışındaki alanlara da taşıyoruz. VitrA Karo‘da devreye aldığımız yeni tesisimizle kapasitemizi bir adım öteye taşıyoruz“ diye konuştu.

Kapasite ve istihdam artışı sağlayacak

VitrA Karo’nun Bozüyük kampüsündeki üretim kapasitesi, yeni tesis yatırımıyla birlikte 22 milyon metrekareden 25,5 milyon metrekareye çıkarken, yurt dışındaki yatırımlarımla birlikte toplam kapasitesi de 30 milyon metrekareye ulaştı. Yeni tesis, 83 yeni istihdam sağlarken VitrA Karo’nun toplam Bozüyük kampüsündeki çalışan sayısı ise 1080’e ulaştı.

Vitra Karo, markaları VitrA, Villeroy & Boch premium ile lüks segmentte Türkiye’de lider konumda bulunuyor. VitrA Karo’nun yeni tesisinde üretilmeye başlayan büyük ebatlı karo, Avrupa’da son yıllarda önemli ölçüde büyüme gösteren karo seramik kategorisinde yer alıyor. VitrA Karo da yeni tesis yatırımını, büyüyen pazar ve büyüyen kategoride ilham veren modern tasarımları hayata geçirmek, sürdürülebilirlik konusunda enerji verimliliği artırmak ve israfı azaltmak olmak üzere üç ana hedeften yola çıkarak gerçekleştirdi.

Yapay zekayla israf önleniyor

VitrA Karo CEO’su Hasan Pehlivan, “Yeni tesisimizle birlikte büyük ebatlı porselen karo üretim yetkinliğimizi ve kapasitemizi arttırıyoruz. Bu kategori Avrupa hedef pazarımızda ciddi büyüyen bir kategori. Amaç sadece ebat değil. Yatırım sonucu çıkacak ürünler, doğal taş ve mermer gibi malzemelerin yüzey hissini veren, tasarımlarımızı daha gerçek bir şekilde hayata geçirecek dijital teknik uygulamaları da birleştirdiğimiz ürünler olacak. Tasarım iddiamız daha da artacak. Bütün bunlarla birlikte sürdürülebilirlik alanı da bizim için çok önemli. Yeni tesisimizde üretim safhasında rekor seviyede enerji verimliliği sağlıyoruz. Bu hattımızda enerji tüketimi normal hatlara göre yüzde 15 daha azaldı. Ayrıca israf dediğimiz üretim atığının önüne geçiyoruz. Dijital sensörlerle sağladığımız data akışıyla yapay zeka algoritmalarını kullanarak, üretim hatası ile çıkan ürünleri en aza indiriyoruz. 2017’de yüzde 8 ortalama üretim atığını önce yüzde 4,5 seviyesine çektik. Eczacıbaşı Topluluğu’nun yapay zeka ve data veri analizi yapan birimi ile iş birliği yaparak geliştirdiğimiz çözümler sayesinde yüzde 4,5 olan ıskarta oranını en son yüzde 3,5’e indirmeyi başardık. Bu oranı daha da aşağı çekmek için çalışıyoruz. Bu hattımızda ulaştığımız Endüstri 4.0 ve ötesindeki uygulamaları, tüm üretim hatlarımızda da yaygınlaştırmayı planlıyoruz” dedi.

Kampüsün tamamı sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak

VitrA Karo’nun Bozüyük kampüsünde yeni tesisle birlikte yenileme, verimlilik ve modernizasyon yatırımları da bulunuyor. Bazı fırınlarda verimliliği artırmak için kendi inovatif süreçleri çerçevesinde ortalama yüzde 4 oranında enerji verimliliği sağlandı. Kampüste kurulmuş olan ilk 2 fırın üretim sürecinden kaldırılacak ve alt yapıları yenilenerek en verimli teknolojiyle yeniden kullanıma alınacak, böylelikle sürdürülebilirlik faaliyetleri ivme kazanacak.

Karbon ayak izini azaltmak için yeşil enerjiye ağırlık veren ve yeni tesisin çatısına güneş enerjisi kurmak için lisans iznini alan VitrA Karo, sonbaharda tamamlayacağı yatırımla kullandığı elektrik enerjisinin yüzde 7’sini yeşil enerjiye çevirecek.

“Seramik sektörümüz gurur veriyor”

Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Atalay Gümrah: “Türkiye seramik sektörü; gerek karo seramikte gerek seramik sağlık gereçlerinde dünyanın ve Avrupa’nın önde gelenleri arasında yer alıyor. Covid’e rağmen dünya seramik sektörü yüzde 1,6 büyürken, aynı dönemde ülkemiz yüzde 25 olarak büyümüştür. Toplam büyüklüğü 16 milyar metrekare olan dünya karo seramik pazarında; Türkiye kapasite ve gücüyle bugün dünyada 7. sıraya, Avrupa’da ise ilk 3’e yükselmiştir. Dünya seramik karo ticaretinin de yüzde 4,8’i Türk seramik sektörü tarafından yapılmaktadır. Ayrıca, seramik sektörümüzün kıymetli diğer iki özelliği ise yerli katma değerin yüzde 80’in üzerinde olması ve tarihten gelen seramik üretme yetkinliğimiz. Bu altyapıya ve 40 yıldır seramik teknolojisinin ülkemizdeki gelişmelerine bakıldığında, ülkemiz ileride tüm dünyada söz sahibi olacak seviyelere ilerlemektedir. Seramik sektörünün arzu edilen hızda gelişmesi için önemli girdilerimizden olan doğal kaynakların sürekliliğinin sağlanması, enerji kaynaklarının güvence altına alınması, lojistik alt yapılarının güçlendirilmesi, Yeşil Mutabakat’la ilgili yol haritasının hızlıca yapılanması önem taşımaktadır.

Ürünleri 75 ülkede satılıyor Ülkemizden AB’ye yapılan ihracatta birinci sırada yer alan VitrA Karo, 1991 yılında İstanbul Tuzla, 1992’de Bilecik Bozüyük’te üretime başladı. Yurt dışında Almanya ve Rusya’da üretim tesisi bulunan Vitra Karo’nun ürünleri, başta Türkiye ve Almanya pazarları olmak üzere, 75 ülkede satışa sunuluyor. Vitra Karo’nun satışlarının yüzde 80’’den fazlasını ihracat oluşturuyor. VitrA’nın “TSE Çift Yıldız” Belgesi’ne sahip karoları, Avrupa Birliği’nin Türkiye’den bir seramik markasına verdiği, sektörün ilk eko-etiketini de elinde bulunduruyor. VitrA Karo’nun üretim tesislerinde geliştirdiği atık ısı geri kazanım projesi, Birleşmiş Milletler’in 2012’deki Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı “Rio+20”de sunulan Türkiye Ulusal Raporu’nda yer aldı. Bu proje sayesinde, fırınlarda oluşan atık ısıyı sprey dryerlarda kullanılarak doğalgaz tüketimi ve CO2 salınımı azaltıldı.


13.05.2022