İstanbul’da festival dönemi ara vermeden devam ediyor!

26.İstanbul Caz Festivali, 29 Haziran-18 Temmuz tarihleri arasında, 47. İstanbul Müzik Festivali biterken başlıyor. Cazın usta isimlerinden güncel müziğin tanınmış ekiplerine, yeni keşiflerden sevilen yıldızlara, 27 farklı mekânda gerçekleştirilecek 50’nin üzerinde konserle, bu yaz da Haziran ve Temmuz aylarında keşiflerle dolu bir festival deneyimi yaşatacak.

Festivalin Yıldızları

Festivalin bu yılki sürprizleri arasında saksofoncu, besteci, yapımcı ve grup lideri kimlikleriyle çağdaş cazın efsane isimlerinden Kamasi Washington, ünlü basçı Michael League’in liderliğinde sofistike besteleri çığır açıcı bir emprovizasyon stiliyle birleştiren Snarky Puppy, virtüöz piyanist ve besteci Aydın Esen, müziğini caz, R&B ve hip-hop unsurları etrafında ören besteci ve vokal José James, bestelediği, söylediği ve kendi enstrümanlarıyla çalıp kaydettiği şarkıları sayesinde yıldız haline gelen Jacob Collier, çağdaş cazın önde gelen piyanistlerinden Bill Charlap, caz piyanonun bir diğer yıldızı ve parlayan isimlerinden Shai Maestro, trompette öncü bir isim Paolo Fresu’nun Lars Danielsson ile ikili projesi Summerwind, caz, blues ve soul melodilerini ustalıkla bir araya getiren Mélanie de Biasio, genç neslin en yaratıcı caz müzisyenlerinden, yapımcı, besteci ve davulcu Makaya McCraven, reggae, soul, afro-beat ve latin ritimleriyle örülü, caz emprovizasyonları ile tanınan genç grup Nubiyan Twist, Azerbaycan folk müziğini cazla harmanlayarak modern bir dil yakalayan piyanist ve besteci Elchin Shirinov ve daha birçok isim bulunuyor.

Kerem Görsev, Harun Tekin, Ceylan Ertem ve Gaye Su Akyol 26. İstanbul Caz Festivali’nde en çok hangi konserleri merak ediyor?

Kerem Görsev
Bill Charlap Trio
“Günümüzde akustik trio geleneğinin en iyi temsilcilerinden. Harika swing eden, kontrabas ve davul birlikteliğinin mükemmel örneği.”
Aydın Esen Group
“Aydın Esen çağdaş, ilerici müziği ve besteciliğiyle dünyada kendine çok özel bir yer bulmuş arkadaşımız.”
Paolo Fresu & Lars Danielsson “Summerwind” / Cem Tuncer Quartet
“Cem Tuncer Quartet kendi besteleriyle müziğini yaymaya çalışan dinamik bir oluşum.”
Ömür Göksel / Hakan Başar Trio
“Genç piyanist Hakan Başar disiplinli çalışmasının karşılığını görüyor. Önü çok açık, kendisi beğeniyor ve hayranlıkla takip ediyorum.”

Harun Tekin
“Efe Demiral ve Gülşah Erol Band’in de yer aldığı şahane bir seçki. Hem de Beyoğlu’nda.”
2.Vitrin Matine Konserleri: Tolgahan Çoğulu & Sinan Ayyıldız // Töz
“Tolgahan’ın enstrümanıyla tanışmadıysanız kaçırmayın. Ayrıca ‘Töz’ süper bir isim, felsefe meraklılarının da dikkatinden kaçmasın.”
3.Joss Stone
“Hiçbir tavsiye cümlesi yeterli olmayacaktır.”
4.Melanie De Biasio
“Her şarkıcının kâbusundan rüya çıkartmış bir sanatçı.”
5.Mozaik
“Zamanında izleme şansı olmayanlar için bir zaman yolculuğu şansı, zamanında izleyenler için de aynen öyle herhalde.”

Ceylan Ertem
1.Vitrin Turu (No Land, Efe Demiral “Uyku Pansiyon”, Duru And, Gülşah Erol Band, Can Tutuğ Trio)
“Memleketin harika gruplarından bence, onlara daha fazla kulak kabartılsın istiyorum.”
2.Mozaik
“Benim de konuk şarkıcı olarak katılacağım bir konser. Gruptaki herkesin tek tek fanıyım, bayılıyorum onlara. Aynı sahnede yer almak onur olacak.”
3.Aydın Esen Group
“Aydın Esen memleketimizin en önemli müzisyenlerinden, dünya çapında bir usta. Konserlerinden öğrenecek onlarca şey var.”
4.RYMDEN (Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Öström) / Nubiyan Twist / Turgut Alp Bekoğlu Love Jazz Quartet / Barış Demirel)
“RYMDEN’dan Bugge Wesseltoft’un hayranıyım, meraktayım.”
5.Kamasi Washington
“İlk geldiğinde de gitmiştim konserine, çok etkilenmiştim. Son dönem caz müzisyenleri içinde en özgün ve özgür bulduğum kişilik.”

Gaye Su Akyol
1.Kamasi Washington
2.Melanie De Biasio
3.Lalalar (Gece Gezmesi)
4.TSU! (Gece Gezmesi)
5.José James Presents: “Lean on me”

Yerli Sahnenin Başarılı İsimleri Vitrin Sahnesi’nde

Festival kapsamında bu sene üçüncüsü gerçekleştirilecek, yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarını merkezine alarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması” 3-6 Temmuz tarihleri arasında müzikseverlerle buluşacak. Vitrin kapsamında, dört günde gerçekleştirilecek 30’un üzerindeki konseri, festival izleyicisi ile beraber yurt dışından önde gelen uluslararası festival ve etkinlik yöneticilerinden oluşan kalabalık bir delege topluluğu da izleyecek.

Festival Parklardan Boğaza ve Sokaklara İstanbul’un İki Yakasına Yayılıyor

Festival bu yıl da ücretsiz gerçekleştirilecek etkinlikleri ile dinleyicilere farklı deneyimler sunmaya devam ediyor. Festivalin ücretsiz etkinliklerinden “Parklarda Caz” gelenekselleşen mekânı Fenerbahçe Khalkedon ve Fenerbahçe Parkı’nın yanı sıra Beylikdüzü Yaşam Vadisi Parkı’nda gerçekleşecek konserler ile de devam edecek. Ayrıca bu sene ilk defa Haliç kıyısında bulunan Halıcıoğlu Parkı’nda düzenlenmesi planlanan “Ah Şu Cazlar Blues’lar”, yerli ve yabancı brass band ve caz topluluklarının performanslarıyla müziğin enerjisini parka taşıyacak. Kadıköy yakasında festival içinde festival deneyimi yaşatan “Gece Gezmesi” bu yıl da devam ederken, bu sene ilk defa gerçekleştirilecek Vitrin Turu ile Şişhane’deki üç farklı mekânda cazseverler yerli sahnenin farklı isimlerini sahnede canlı dinleme şansını yakalayacak. Festival bu yıl da “Çocukça Bir Gün” ile ‘minik’ cazseverleri mutlu edecek.

İSTANBUL’UN DÖRT BİR YANINDA FARKLI MEKÂNLARDA FARKLI TINILAR

Bu sene de şehrin farklı noktalarında müzikseverleri bir araya getirecek olan 26. İstanbul Caz Festivali, farklı mekânları konser mekânına çevirerek izleyicilere yeni konser deneyimleri yaşatmaya devam ediyor. Festival konserlerine bu yıl ev sahipliği yapacak 27 mekân arasında Esma Sultan Yalısı ve Beykoz Kundura gibi gelenekselleşen mekanların yanı sıra geçtiğimiz sene ilk kez festivalin mekanları arasına katılan, Beyoğlu’nun en eski binalarından Venedik Sarayı’nın bahçesi de yer alıyor. Müzikseverler ayrıca bu sene ilk kez Feriye ile Cemiyet ile beraber Nardis Jazz Club, Volkswagen Arena, Sultan Park, Swissotel The Bosphorus, Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras ve Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde gerçekleştirilecek konserlerde bir araya gelecekler. Festivale bu yıl ayrıca Uniq Açık Hava Sahnesi, Uniq Hall, Fenerbahçe Khalkedon, Fenerbahçe Parkı, Beylikdüzü Yaşam Vadisi Parkı ve Salon İKSV de ev sahipliği yapacak. Gece Gezmesi ise yine Kadıköy yakasının sevilen mekanlarından All Saints Moda Kilisesi, Bant Mag. Havuz / BİNA, Kadıköy Sahne, Kadıköy Sineması, KargART, Mecra ve Moda Sahnesi’nde gerçekleştirilecek konserlerle şehirde müziğin nabzını tutmaya devam edecek.

Bir Efsane Geri Dönüyor; Caz Vapuru 9 Yıl Aradan Sonra Boğaz’a Açılıyor

İstanbul Caz Festivali’nin efsaneleşmiş etkinliklerinden bir tanesi de bu sene geri dönüyor. 2003-2010 seneleri arasında festivalin en sevilen etkinliklerinden biri olan, müzikseverlerin unutamadığı hatıralar biriktirdiği “Caz Vapuru” dokuz yıl aradan sonra tekrar müzik dolu boğaz seferine çıkıyor. Festival izleyicilerinin uzun zamandır tekrarını beklediği Caz Vapuru’nun İstanbul Boğazı boyunca yapacağı seferde, Türkiye’den ve yurtdışından çeşitli caz gruplarının konserleri ve caz DJ’lerinin çalacağı müzikler de yer alacak.

İstanbul Caz Festivali’nin Gelenekselleşen Etkinlikleri Gece Gezmesi ve Parklarda Caz

Gece Gezmesi
4 Temmuz Perşembe, 19.00, Kadıköy-Moda
Son dört yılda bütün biletleri tükenen ve bu yıl beşincisi düzenlenecek Gece Gezmesi, Gaye Su Akyol, Ah! Kosmos, Elz & The Cult, The Kites, Eda And, Cava Grande gibi bağımsız sahnenin güçlü ve alternatif isimlerini ve İsrail’den Liraz’ı ağırlayacak. Etkinlik, Birlikte Güzel desteğiyle, All Saints Moda Kilisesi, Bant Mag Havuz / Bina, Kadıköy Sahne, Kadıköy Sineması, KargART, Mecra ve Moda Sahnesi gibi Kadıköy’ün sevilen mekânlarına yayılacak.

Parklarda Caz
29 Haziran Cumartesi, 18.00, Beylikdüzü Yaşam Vadisi Parkı
30 Haziran Pazar, 18.00, Fenerbahçe Parkı ve Fenerbahçe Khalkedon
Festivalin ücretsiz etkinlikleri arasında yer alan, yeşille cazı bir araya getiren Parklarda Caz konserleri yazın en sevilen etkinliklerinden olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da iki güne yayılacak konserlerde Genç Caz gruplarının performanslarından sonra, hepsi Barselonalı dokuz kadın müzisyenin hayat verdiği Balkan Paradise Orchestra sahne alacak. Çoğunlukla enstrüman müziğine odaklanan eğlenceli performanslarında vokallere ve elektronik unsurlara da yer veren Balkan Paradise Orchestra, bu sayede enerjisini korumayı biliyor. Orijinal bestelerin yanı sıra Goran Bregoviç klasiklerinden Pulp Fiction film müziklerinin Balkan tınılarıyla yorumlandığı örneklere uzanan performanslarında izleyicinin ilgisini hep canlı tutan grup, sahnede daha da güçleniyor. 2018 Mart ayında ilk albümleri “K’ataka”yı yayımlayan ve yurtdışında önemli festivallere katılan, cazın yeni nesil keşiflerinden olan bu genç topluluk ile müzikle dolu bir yaz günü festival ziyaretçisini bekliyor. Bu yıl da Parklarda Caz programında MasterCard’ın katkılarıyla yine açık hava film gösterimi izleyicilerle buluşacak.

İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NDEN ÇOCUKLARA ÖZEL

“ÇOCUKÇA BİR GÜN” İLE ÇOCUKLAR HEM ÖĞRENİYOR, HEM EĞLENİYOR

26.İstanbul Caz Festivali bu yıl üçüncü kez bir çocuk etkinliğine programında yer veriyor. 13 Temmuz Cumartesi günü Feriye’de saat 14.00’da başlayacak “Çocukça Bir Gün” başlıklı etkinlikle, Festivalin çocukların dilinden konuştuğu, onlar için tasarlanmış konserler, atölyeler ve performanslarla dolu masalsı bir müzik günü gerçekleştirilecek. Üç yıldır düzenlenen Çocukça Bir Gün bu yıl, Yürüyen Merdiven ve Tülay Günal ile “Masalların Masalı” performanslarının da yer aldığı programıyla çocuklara unutulmaz bir gün yaşatacak. Etkinlik için bilet alanların rezervasyonla katılabileceği çocuklar için yaratıcı atölyelerin programı daha sonra açıklanacaktır.

FESTİVALDEN ÇOCUKLARA GÖKKUŞAĞININ RENKLERİNDE BİR CAZ KİTABI

26.İstanbul Caz Festivali kapsamında bu yıl Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle bir de çocuk kitabı yayımlanacak. Editörlüğünü, kitabın yapısını da kurgulayan Burcu Ural Kopan’ın üstlendiği kitap, caz müziğini çocuklara gökkuşağının yedi rengi üzerinden anlatacak. Kitabın her bölümünde bir okuma bölümünün yanı sıra bulmacalar, uygulamalı etkinlikler, oyunlar da olacak. Ayrıca her bölüm bir caz müzisyenini tanıtacak ve konuyla ilişkili bir dinleme listesi içerecek. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyza Çorapçı’nın akademik danışman olarak destek verdiği kitap, Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde hazırlanacak ve festival mekânlarıyla anlaşmalı kitabevlerinden ücretsiz olarak temin edilebilecek. Ayrıca festival sırasında çeşitli festival mekânlarında ve İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı’nda kitapla bağlantılı atölye çalışmaları düzenlenecek. İstanbul Caz Festivali çocuk kitabı, İKSV’nin Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle yürüttüğü Erken Çocukluk Gelişimi ve Kültür-Sanat başlıklı proje kapsamında hazırlanıyor. 2019 sonuna kadar devam edecek proje kapsamında festival ve bienaller için hazırlanan çocuk kitaplarının yanı sıra özel etkinlikler, okumalar, atölye çalışmaları, çeşitli eğitim, seminer ve toplantılar düzenleniyor.

ÇOCUK ATÖLYELERİ TASARIM PROGRAMI

İstanbul Caz Festivali ve İKSV Alt Kat işbirliğinde, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle çocuklarla birlikte çalışmak isteyen müzisyenlere yönelik Çocuk Atölyeleri Tasarım Programı düzenliyor. Programa katılan müzisyenler, çeşitli yaş gruplarından çocukların müziğe olan ilgisini artırmak, ritim duygularını ve yaratıcılıklarını geliştirmek amacıyla atölye içerikleri tasarlıyor. Program kapsamında seminer ve ustalık sınıflarına katılan müzisyenlerin hazırlayacağı bu atölye programlarından seçilecek bazıları, festivaldeki çocuklara yönelik programlarda da değerlendirilebilecek. Yapılan açık çağrı sonucunda programa davet edilen sekiz müzisyen, sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin düzenlediği Kültür-Sanat Atölyelerinde Çocuk ve Gençlerin Öğrenme Süreçlerini Destekleme Semineri’nin yanı sıra, PACE Çocuk Sanat Merkezi Kurucusu ve Sanat Eğitmeni Barış Karayazgan ve İsveç merkezli ShareMusic & Performing Arts’ın Kurucusu ve Sanat Direktörü Sophia Alexandersson ile yapılan ustalık sınıflarına katılma imkânı buldu. Sophia Alexandersson’un ustalık sınıfı, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nun değerli destekleriyle düzenlendi. Bu program, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Feyza Çorapçı, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü’nden Doç. Dr. Sevil Akaygün ile İKSV Alt Kat ve İstanbul Caz Festivali tarafından hazırlandı.

Festivalden İki Yeni Etkinlik

Ah Şu Cazlar Blues’lar
7 Temmuz Pazar, 19.30, Halıcıoğlu
Bu yıl festival, ücretsiz etkinliklerine bir yenisini ekleyerek, Beyoğlu’nun Haliç kıyısında da çeşitli toplulukları izleyiciler ile buluşturacak bir projeyi hayata geçiriyor. Halıcıoğlu Parkı’nda düzenlenmesi planlanan “Ah Şu Cazlar Blues’lar”, Türkiye’den ve dünyadan geleneksel müzik ile doğaçlamanın bir araya geldiği başarılı örnekleri sunacak bir gece olarak kurgulandı. 7 Temmuz Pazar akşamı gerçekleşecek bu ücretsiz etkinlikte, farklı coğrafyalardan gelen müzik toplulukları, performanslarıyla müziğin evrenselliği ve birleştirici gücünün bir kez daha altını çizecekler.

VİTRİN TURU: No Land, Efe Demiral ve daha fazlası
3 Temmuz Çarşamba, 20.30, Salon İKSV, Nardis Jazz Club, Cemiyet
26.İstanbul Caz Festivali’nin bu yıl ilk defa gerçekleştireceği Vitrin Turu’nun durakları Salon İKSV, Cemiyet ve Nardis Jazz Club. Tek biletle bu üç farklı mekânda birçok konser izleme fırsatı sunan programın konukları arasında No Land, Efe Demiral, Gülşah Erol Band ve Duru And da yer alıyor.

27.06.2019