...

1942 yılından bugüne...

Türkiye’nin ilk modern ilaç fabrikasının ardından bugün dünyanın tek çatı altında toplanmış en büyük seramik sağlık gereçleri tesisine sahip, Türkiye’de temizlik kağıdı pazarının liderliğini elinde tutan bir Topluluğun 80 yıllık mirası…
Sözlü Tarihimiz

80 yıllık tarihimizi tanıklarından dinlemek ister misiniz?

Türkiye’nin en önemli iş insanları, gazetecileri, fikir liderleri, sporcuları, mimarları, sanatçıları ve Topluluğumuza yıllar boyunca emek vermiş isimler; gurur duyduğumuz anları, zorlukları, başarıları, ilkleri özenle örülmüş bu hikâyeyi yeni nesiller için anlattı.
...

DR. NEJAT F. ECZACIBAŞI

6 Ekim 1993’te aramızdan ayrılan Eczacıbaşı Topluluğu kurucusu
Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nı saygıyla anıyoruz.

01

Kendini Türkiye’ye Adamıştı

Mehmet Demirel

1970-2006 yılları arasında Eczacıbaşı İlaç Grubu Kamu İlişkileri Danışmanı olan Mehmet Demirel,
Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nı anlatıyor.

02

Bir Orkestra Şefi

Yüksel Güner

1999-2001 yılları arasında Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Danışmanı olan Yüksel Güner, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nı anlatıyor.

03

Yeniliğe Tutkun Nejat Bey

Dr. Sotiri Tataridis

Eczacıbaşı Sağlık Grubu Tıp Danışmanı Dr. Sotiri Tataridis Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nı anlatıyor.

...

İstanbul Kültür Sanat Vakfı

Rahmi Koç, Betûl Mardin, Zülfü Livaneli, Melih Fereli, Hıncal Uluç ve daha niceleri...
Eczacıbaşı Topluluğu’nun kuruluşuna öncülük ettiği ve bu sene 50. yılını kutlayan İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tarihini onlardan dinledik.

01

Sabırlı olmak lazım

Betül Mardin ve Hıncal Uluç

Bugün ülkemizin en önemli kültür-sanat etkinliklerinden olan İstanbul Müzik Festivali’nin ilk yıllarını Hıncal Uluç ve Betûl Mardin’den dinledik.

02

Kültür şehrine dönüşen İstanbul

Zülfü Livaneli

İstanbul’un nasıl kültür ve sanat şehrine dönüştüğünü Zülfü Livaneli’den dinledik.

03

Bayrağın devri

Güneri Cıvaoğlu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) başkanlık bayrağının Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’ndan Bülent Eczacıbaşı’na devrini gazeteci Güneri Cıvaoğlu’ndan dinledik.

04

Çanakkale sırtlarında bir Maori ninnisi

Melih Fereli

Ünlü soprano Dame Kiri Te Kanawa’nın Çanakkale’de yatan Anzak askerleri için söylediği ninninin hikayesini İKSV eski Genel Müdürü Melih Fereli’den dinledik.

05

Ev sahibi Nejat Bey

Evin İlyasoğlu

Nejat Eczacıbaşı’nın festivalleri nasıl sahiplendiğinin hikayesini İKSV Mütevelliler Kurulu Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Eski Yönetim Kurulu Üyesi Münir Ekonomi ve müzik yazarı ve öğretim görevlisi Evin İlyasoğlu’ndan dinledik.

...

Eczacıbaşı Spor Kulübü

Eczacıbaşı Spor Kulübü’nün yarım asrı aşan tarihine sığdırdığı başarıları ve bugünlere geliş hikayesini, Sözlü Tarih projesiyle paylaşıyoruz. Eczacıbaşı Topluluğu, Sözlü Tarih projesiyle, 80 yıllık tarihini, tarihine tanıklık etmiş kişilerle yapılan söyleşilerle gün yüzüne çıkarıyor.

01

Eczacıbaşı öncesi voleybol

Selcan Çağlar

1970’ler öncesinde ne şartlarda voleybol oynandığını eski Eczacıbaşı voleybol takımı oyuncularından Selcan Çağlar'dan dinledik.

02

Dünya çapında başarı

Sedat Birol

Eczacıbaşı Voleybol Takımı’nın dünya çapında başarı hikayesini Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim Grup Başkanı Sedat Birol'dan dinledik.

03

Avrupa'dan gelen başarı

Aylin Üstündağ

Eczacıbaşı Voleybol Takımı’nın 1980 yılında kazandığı Avrupa ikinciliğini eski Eczacıbaşı voleybol takımı oyuncularından Aylin Üstündağ’dan dinledik.

...

DR. NEJAT F. ECZACIBAŞI TIP ÖDÜLLERİ

Eczacıbaşı Topluluğu, Sözlü Tarih projesiyle, 80 yıllık tarihini, tarihine tanıklık etmiş kişilerle yapılan söyleşilerle gün yüzüne çıkıyor.

01

İyi ki Türkiye’nin böyle bir ailesi varmış

Atilla Hıncal

1992-2015 yılları arasında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri Bilimsel Değerlendirme Kurulu Üyesi olan Atilla Hıncal Eczacıbaşı Ailesi’nin değerlerini anlatıyor.

02

Neden başarılı?

Prof. Dr. Emin Kansu

1990-2017 yılları arasında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri Bilimsel Değerlendirme Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Emin Kansu, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri’nin başarısının sırrını anlatıyor.

03

Tarafsız bilim

Suphi Ayvaz

1990-2017 yılları arasında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri Bilimsel Değerlendirme Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Emin Kansu ve Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Tıp Ödülleri Genel Sekreteri Suphi Ayvaz, ödüllerin tarafsız bir kurul tarafından verildiğini anlatıyor.

KİLOMETRE TAŞLARIMIZ

Sağlıklı bir gelecek için ilk günkü özen ve cesaretle çalışmaya devam ediyoruz.

1942’de “alışılanın dışına çıkma cesareti göstererek” Topluluğumuzun temellerini atan kurucumuz Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın ilk günkü girişimcilik ruhuyla, çağdaş, kaliteli ve sağlıklı yaşama değer katmak için çalışıyoruz.

1942

Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın ilk işi, İkinci Dünya Savaşı günlerinde büyük sıkıntı ve yokluklar içinde yaşayan topluma çok gereksinim duyduğu üç ürünü sunmak oldu. Yeni yetişmekte olan çocuklardan yaşlılara kadar hemen herkesin başlıca vitamin kaynağı, o yıllarda genellikle Norveç'ten getirtilen balık yağıydı. Balık yağı, 1940'lı yıllarda savaş ve döviz zorlukları nedeniyle kolay bulunamıyordu. Nejat Eczacıbaşı biyokimya eğitiminden gelen bilgiyle balık yağının benzerini yapmayı düşündü. Eczacıbaşı, aynı zamanda laboratuvar olarak da kullandığı evin mutfağında ürettiği ilk balık yağının öyküsünü şöyle anlatır:

1942

"Aslında, balık yağı diye kullanılan kötü kokulu ve itici lezzetli yağ, morina balığından alınma bir karışımdan başka bir şey değildi. Bunun içinde etkili madde olarak, A ve D vitaminlerinin bulunduğunu biliyorduk. Türkiye'de rafine yağ fazlasıyla bulunduğuna göre, İngiltere'den küçük paketçikler içinde getirttiğim kristalize Vitamin D ve Vitamin A'yı rafine yağın içerisine belirli ölçülerde karıştırarak hazırlanan sıvıyı, onar gramlık şişelere dolduruyordum. Müstahzarın adı D-Vital'di. Fiyatı 105 kuruştu."

Savaşın ortadan kaldırdığı bir başka ürün, bebek mamalarıydı. Vital ismiyle de bebek maması üretimi işine girildi.

1944

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı'nın Yunus, Kartal'daki ilk seramik fabrikasına dönüşen üçüncü girişiminin de ilginç bir öyküsü vardır. 1940'lar başında Gülhane Askeri Hastanesi'nde yurt görevini yapmaya başlayan Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, o zaman kıtlık çekilen ensülini üretmeyi başardı. Bu başarının ardından, ordunun gereksinim duyduğu elektrolitik bakır üretimi için kolları sıvaması yönünde bir emir aldı. İstanbul'da bu amaçla Yunus'ta kurulan ilk tesis, ordunun tasarılarının sonradan değişmesi nedeniyle başka bir üretim alanı olarak Eczacıbaşı tarihinde yerini aldı.

1944

Dış alımların durması sonucunda ülkede kahve fincanı bile bulunamaz olmuştu. Yunus'taki tesis bu koşullarda seramik kahve fincanı yapımına yöneldi. Kahve fincanlarını bir süre sonra, seramik mutfak eşyalarının yapımı izledi.

İşte bu ilk girişimler, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın elinde, 1950'ler Türkiye'sinde hem ilk modern ilaç fabrikasının (1952) hem de ilk modern seramik sağlık gereçleri fabrikasının (1958) kuruluşuna öncülük etti.

1952

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, 1950 yılında, özel sanayi girişimlerine kaynak sağlamak üzere Türkiye Sınai Kalkınma Bankası kurulur kurulmaz kredi için başvurdu. Amacı Galata'da Mumhane Caddesi'ndeki Aya Andrea Hanı'nda bulunan beş odalı, on işçi ile çalışan ilaç imalathanesini bir ilaç fabrikası kurarak büyütmekti. İnşaat ve tesisat gereksinimlerini karşılamak üzere istenilen kredi 820 bin liraydı. Nejat Eczacıbaşı, İzmir'deki eczanesinde bulunduğu yıllarda, bir akşam yaşlı bir hanımın eczaneye girip elindeki reçeteyi uzatarak, "Evladım, aman bana bunun Avrupa'sını yap" dediğini unutamamıştı. Kredi için görüşmeye gittiği komisyon üyelerine bunun üzerine şunları anlatır:

1952

"Toplumun Türkiye'de yerli ürünlere güven duymaması halkın kötü niyetinden değil, sanayicinin kapalı bir ekonominin verdiği olanakları kötüye kullanarak, ürünlerinin denetimine ve standartlarına önem vermemesinden ortaya çıkmıştı. Ulusal sanayimiz, dünyadaki örneklerinde görüldüğü gibi üretimde gerekenleri yaptığı ve bunu da topluma anlatabildiği takdirde, halkın iyi niyetinden kuşku duymamak gerekir."

Nejat Eczacıbaşı'nın komisyonda verdiği sınav başarılı geçti ve Levent'teki ilaç fabrikasının yapım hazırlıklarına başlandı.

1952

Ülkenin sağlık gereksinimlerini titizlikle karşılamaya yönelen Eczacıbaşı İlaç, birbirini izleyen ek yatırımlar sonucunda Türkiye'nin en güçlü ilaç kurumuna dönüşüyordu. Uluslararası alanda sağlık hizmetine giren en son buluşlar böylece kısa süre içinde Türkiye'de de üretilmeye başlanmıştı. Antibiyotiklerden hormonlara, vitamin ve mineral bileşimlerinden analjezik ve kortizon türevlerine, kalp ve damar sistemi ilaçlarından psikoterapötik ilaçlara kadar insan sağlığıyla ilgili her ürün artık Eczacıbaşı'nda yapılıyordu.

1958

1950'li yıllarda, giderek artan nüfus ve kentleşme, ülkenin konut gereksinimini artırmıştı. 1957'de Kartal'daki seramik tesisinin genişletilmesi kararı alındı. Bu genişlemenin, seramik sanayisinin yapı sektörüyle en yakın ilişkide olduğu alan olan sağlık gereçleri üzerine yapılması uygun bulundu.

Eczacıbaşı, bir yıl sonra Türkiye'nin ilk modern seramik sağlık gereçleri tesisini Kartal'da kurdu. Eczacıbaşı'nın VitrA markasıyla ürettiği seramik sağlık gereçleri, her yerde aranan bir ürün oldu.

1959

Başta tıp, kimya ve eczacılık dallarında olmak üzere, Türkiye'de yapılan bilimsel araştırmaları desteklemek ve ödüllendirmek amacıyla, Eczacıbaşı Bilimsel Araştırma ve Ödül Fonu kuruldu. Fonun o günden bu yana hiç değişmeyen amacı, “Türkiye’de tıp biliminin gelişmesine katkıda bulunmak, bu alandaki bilimsel araştırmaları desteklemek ve başarılı çalışmaları ödüllendirmek” oldu. Böylece hem tıp alanındaki araştırmaların artırılması ve nitelikçe geliştirilmesi hedeflendi.

Fona onur veren ilk kurucu üyeler arasında, Ord. Prof. Dr. Ekrem Şerif Egeli, Ord. Prof. Dr. Arif İsmet Çetingil, Ord. Prof. Dr. Muhittin Erel, Prof. Dr. Reşat Garan, Prof. Dr. Necmettin Polvan, Prof. Dr. Zafer Paykoç, Prof. Dr. Behiç Onul, Prof. Dr. Sabih Oktay gibi seçkin bilim insanları yer aldı.

1966

Eczacıbaşı kuruluşlarında çalışanlar arasında spora duyulan ilgi, 1950'li yıllarda başladı. Daha o zaman fabrikalarda özel takımlar oluşturulur, grubun içindeki kuruluşlar birbirleriyle ve başka kuruluşların takımlarıyla karşılaşmalar yapardı. Eczacıbaşı Spor Kulübü, 1966'da bu düşüncelerin ışığında doğdu.

1966

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, spor kulübünün doğuşunu şöyle anlatıyor:

"Türkiye'de yaşayan insanların yarısının yaşı, yirminin altındadır. Dünyadaki toplumlar içinde nüfusu en genç olan ülkelerden biriyiz. Vücut ve ruh sağlığının birbirine bağlantısı da çok iyi bilinen bir gerçek... Oysa Türkiye'de amatörce çabalar bir yana, profesyonel düzeyde spor yapan kuruluşlar bile uluslararası standartlara ulaşamıyor; sporcular, çağın istediği nitelikteki ölçülere çıkamıyorlardı...

1966

Şakir Eczacıbaşı, 1966 yılında sporla ilgili düşüncelerini dile getirdi. Bu görüşlerden, Eczacıbaşı'nın bu alanda da öncülük etmesi olanağının bulunduğu seziliyordu. Sporda sorunlar, Türk gençliğinin yeteneksizliğinden değil, ortamın yetersizlik ve olanaksızlıklarından doğmaktaydı. Bilgi ve disiplinli çalışmayı yeterli olanaklar ve tesislerle bir araya getirince, başarılı olacağımıza inanıyorduk. Eczacıbaşı Spor Kulübü, 1966'da bu düşüncelerin ışığında doğdu."

1970

Eczacıbaşı, "sağlıklı yaşam için öncü olma" vizyonu doğrultusunda, Türkiye’nin ilk temizlik kağıdı üretimini, Karamürsel'de temeli atılan İpek Kağıt tesislerinde gerçekleştirdi.

1970

Nejat Eczacıbaşı o günlerde çağdaş sağlıklı yaşam ile temizlik kağıtları kullanımı arasındaki bağlantıyı şöyle ifade eder:

“Türkiye’mizde İpek Kağıt’ın yoğun çabalarıyla, belirli bir kullanım alanına yayılmış bulunan temizlik kağıdı ürünleri, 1960’lı yıllara gelindiğinde, ülkede daha tanınmıyordu bile… Oysa Batı’da, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında söz konusu ürünlerin tüketimi çok hızlı bir artış göstermişti. İpek Kağıt özlemleri gerçeğe dönüştürerek bir çığır açtı ve kendi alanına önderlik etti.”

1973

Eczacıbaşı Topluluğu, Türkiye'nin halka açık ilk yatırım ortaklığını, Eczacıbaşı Yatırım Holding adıyla kurdu.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), İstanbul’da uluslararası sanat festivalleri düzenlemek amacıyla Dr. Nejat F. Eczacıbaşı önderliğinde kuruldu. Vakıf aynı yıl, programında çoğunlukla klasik müziğe yer veren ilk İstanbul Festivali’ni düzenledi.

1973

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı İKSV’nin kuruluşunu şöyle açıklar:

“İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın kurulmasını ve Uluslararası İstanbul Festivali'nin düzenlenmesini, müziğe karşı merakıma ve İstanbul'un böyle bir festival için her türlü olanaklarla donanmış bir kent olmasına bağlamışımdır. Festivalin ilk hazırlıkları oldukça sıkıntılı geçti. Festival kavramı, pek az kişi tarafından anlatılmıştı Türkiye'de. Önce sanat festivalinin bir kültür hizmeti olduğunu anlatmak zorunluydu...

1973

...Uluslararası niteliğinin toplumumuza ne ölçüde katkıda bulunacağını aydınlığa kavuşturmak gerekiyordu. Festivallerin para kazanmak şöyle dursun, topluma dönük bir kültür hizmeti olarak daima destek beklediğini anlatmak bir başka zorunluluktu. Başka ülkelerde bilet satışlarının festival giderlerinin ancak yüzde 10 ile yüzde 25'ini karşıladığına, kalanın da devlet, yerel yönetimler ve ilgili kişiler tarafından sağlandığına neredeyse inanılmıyordu. İlk festival için Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ellinci yılı olan 1973 yılını seçtik."

1973

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı ilk İstanbul Festivali için duygularını anlatırken şu ifadeleri kullanır:

“İstanbul Festivali hiç olmazsa bir süre insanımızı maddeci dünyanın günlük bunalımlarından ayırmak, onu sanatın duyarlı alemine çekmek istiyor: Kalabalık ve gürültülü sokaklardan sonra Rumeli Hisarı’nın, Topkapı’nın insanı dinlendiren büyüleyici güzelliğinde; Aya İrini’nin, Yedikule’nin huzur veren sessizliğinde yapılacak bir sanat gösterisine…”

1974

Eczacıbaşı Kaynak Tekniği Sanayi ve Ticaret A.Ş, Kartal’da hayata geçen tesisinde kaynak elektrodu üretimi ile faaliyete başladı.

1977

Eczacıbaşı Topluluğu, VitrA seramik gereçlerini üretmek amacıyla, üstün teknoloji ile donatılmış Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Kompleksi'ni Bozüyük, Bilecik’te açtı.

1978

Eczacıbaşı Topluluğu, Yapı Ürünleri Grubu’nun, yüksek kalitede mutfak ve banyo üniteleri geliştiren ve pazarlayan, sermaye piyasasına açık ilk ortaklığı İntema'yı kurdu.

Ekonominin yanı sıra, ülkenin sağlıklı biçimde gelişmesinden de derin sorumluluk duyan bir kurum olan Eczacıbaşı Topluluğu, özellikle bilim, sanat, eğitim ve kültür alanlarında sürekli katkılarda bulunuyordu. Yurtiçinde ve dışında yankılar yaratan Eczacıbaşı Renkli Fotoğraf Yıllıkları, uluslararası ödüller alan Eczacıbaşı Kültür Filmleri gibi etkinlikleri, 1978'de Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı'nın kurulması izledi.

1978

Türkiye'nin sanat, kültür, bilim ve eğitim yaşamına çeşitli alanlarda geniş destekler sağlayan Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı, bunların yanı sıra, seçkin yapıtlar yayınlıyor, tanınmış ressamların özenle seçilmiş tablolarından oluşan Eczacıbaşı Türk Resim Koleksiyonu'nu düzenliyor, olağanüstü yetenekli genç müzikçilerin yurt dışında yetiştirilmesine olanak sağlıyor.

Eczacıbaşı Topluluğu’nun ürettiği tüketim ürünlerinin satış ve dağıtımını yapmak üzere Eczacıbaşı Girişim kuruldu.

Eczacıbaşı Topluluğu’nun seramik fabrikalarına hammadde temini amacı ile Esan kuruldu.

1981

Ekom Eczacıbaşı Dış Ticaret A. Ş. kuruldu.

1982

En gelişmiş teknoloji ile kurulan Eczacıbaşı Serum ve İlaç Hammaddeleri tesisleri, İstanbul, Ayazağa'da üretime başladı.

1983

Yapı Ürünleri Grubu bünyesinde, Almanya'ya seramik dışsatımı başladı.

Modern armatürler üreten Artema'nın Bozüyük, Bilecik tesisleri açıldı.

1989

Eczacıbaşı Topluluğu kuruluşlarına bilgi teknolojileri konusunda danışmanlık, servis ve destek hizmetleri vermek amacıyla Eczacıbaşı Bilgi İletim (EBİ) kuruldu.

Eczacibaşı İlaç Pazarlama (EİP) kuruldu. Eczacıbaşı İlaç Sanayi (EİS) bünyesinde yürütülen satış ve pazarlama faaliyetleri bu yıldan itibaren EİP tarafından yürütülmeye başlandı.

Eczacıbaşı Topluluğu’nun inşaat ile ilgili projelerini gerçekleştirmek amacıyla Eczacıbaşı Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım kuruldu.

1991

Ayazağa’da bulunan ilaç etken madde üretim tesisi, Eczacıbaşı Özgün Kimyasal Ürünler adıyla üretime devam etti.

1992

Eczacıbaşı'nın 50. kuruluş yıldönümünde yapılan yeni yatırımlar, Topluluk için yeni bir büyüme dönemine girişin başlangıcı oldu.

Eczacıbaşı Yapı Grubu tarafından Bozüyük'te Eczacıbaşı Karo Seramik tesisleri kuruldu.

Almanya'nın ünlü kuruluşu Bulthaup'un teknolojisiyle Türkiye'de modern mutfak takımları yapan Eczacıbaşı Banyo ve Mutfak Gereçleri Sanayi ve modern akrilik banyo küvetleri üreten Eczacıbaşı Banyo Küvetleri Sanayi kuruluşlarının Tuzla tesislerin açılışı yapıldı.

1992

Eczacıbaşı ve Procter&Gamble'ın ortaklığında Türkiye'de çocuk ve kadın sağlık ürünleri yapan Sanipak tesisleri açıldı.

İpek Kağıt'ın, Amerikan James River Corporation kuruluşu Jamont ile ortak olarak, dünya temizlik kağıtları teknolojisindeki en son yenilikleri Türkiye'de gerçekleştiren tesis Karamürsel'de açıldı.

Eczacıbaşı'nın ilaç üretim kapasitesini iki kat artışla yılda 200 milyon birime ulaştıran Eczacıbaşı İlaç tesisleri Lüleburgaz'da açıldı.

1993

Eczacıbaşı Topluluğu'nun kurucusu ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Onur Başkanı Dr. Nejat F. Eczacıbaşı aramızdan ayrıldı. Şakir Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Eczacıbaşı Topluluğu ve Beiersdorf AG’nin %50-%50 ortaklığı ile Eczacıbaşı-Beiersdorf Kozmetik Ürünler kuruldu.

Eczacıbaşı Topluluğu ve Baxter International’ın %50-%50 ortaklığı ile Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri kuruldu.

1996

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri ve Eczacıbaşı Karo Seramik'in ikinci üretim tesisisin Bozüyük'te açılmasıyla, VitrA'nın Bozüyük tesisleri, dünyanın tek çatı altında toplanan en büyük seramik sağlık gereci üretim tesisi oldu.

Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

1998

Kaynak Tekniği Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yüzde 50 hissesi, merkezi Cleveland, ABD’de bulunan The Lincoln Electric Company’ye devredilerek yeni bir ortaklık kuruldu.

Eczacıbaşı Topluluğu, Sanipak'taki yüzde 50 hissesini ortağı olan Procter&Gamble'a devretti.

1999

Eczacıbaşı Kadın Voleybol Takımı, 1999 yılında kazandığı "Avrupa Kupa Galipleri Kupası" ile Türkiye'ye voleybolda ilk Avrupa Şampiyonluk Kupası'nı getirdi.

Eczacıbaşı-Schwarzkopf Kuaför Ürünleri, saç kozmetiği ürünlerinin ithalat ve pazarlamasını gerçekleştirmek amacıyla kuruldu.

Topluluğun bilgi teknolojileri sektöründe faaliyet gösterecek ilk üretim kuruluşu olan E-Kart Elektronik Kart Sistemleri kuruldu.

2000

Hastalara evde sağlık hizmeti sunmak üzere Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri kuruldu.

2001

E-Kart Elektronik Kart Sistemleri %50-50 Eczacıbaşı ve Giesecke&Devrient ortaklığı haline geldi.

2004

Türkiye’nin modern ve çağdaş sanat alanındaki ilk özel müzesi olan İstanbul Modern Sanat Müzesi, Eczacıbaşı Topluluğu tarafından sağlanan ilk yatırım ve proje yönetim finansmanı ile çekirdek koleksiyon ile açıldı.

2006

Eczacıbaşı Topluluğu ve İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından, yüzde 50-50 ortaklıkla İstanbul Levent’te Avrupa’nın en büyük ev, ofis ve alışveriş-eğlence merkezlerinden Kanyon hayata geçti.

Eczacıbaşı, Almanya’nın köklü seramik şirketi Engers’i satın aldı.

2007

Eczacıbaşı, dünyanın en eski ve bilinen seramik markası Villeroy&Boch AG’nin karo seramik alanındaki iştiraki Villeroy & Boch Karo Bölümü’nün % 51’lik hissesini satın aldı.

Eczacıbaşı İlaç Sanayi, 2007 yılında bağlı ortaklıklarından Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri ile Eczacıbaşı Özgün Kimya'daki ortaklık paylarının yüzde 75'ini, eşdeğer ilaç alanında Avrupa'nın önde gelen kuruluşlarından Zentiva N.V.'ye devretti.

2007

Eczacıbaşı Topluluğu, Yatılı Bölge Ortaokulları’nın (YBO) fiziki şartlarını iyileştirerek çağdaş, kaliteli ve sağlıklı yaşam koşulları sağlamaya katkıda bulunmayı hedefleyen Eczacıbaşı Hijyen Projesi’ni hayata geçirdi. Proje kapsamında, öncelikli ihtiyaç sahibi YBO’lardaki ıslak mekanların tesisat altyapısının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onarılmasının ardından, banyo ve tuvaletleri VitrA ve Artema markalı ürünlerle yenileniyor, öğrencilere Selpak kişisel hijyen ve tuvalet eğitimi veriliyor, Eczacıbaşı Girişim ve Eczacıbaşı Profesyonel, yenilenen okullara hijyen ürünleri temin ediyor. Eczacıbaşı Gönüllüleri ise sağlık, çevre, sanat alanları öncelikli olmak üzere birçok renkli eğitici ve yaratıcı proje gerçekleştiriyor.

2008

Eczacıbaşı İlaç Sanayi, nükleer tıp alanında kullanılan radyofarmasotiklerin üretimi, ithalatı ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren Monrol Nükleer Ürünler Ticaret ve Sanayi A.Ş.’nin yüzde 50 hissesini satın aldı.

Uluslararası pazarlardaki gücünü sağlamlaştıran Eczacıbaşı, lüks banyo mobilyaları pazarında Avrupa lideri olan Burgbad'ın çoğunluk hisselerini aldı.

2009

Eczacıbaşı Topluluğu’nun, Eczacıbaşı-Zentiva Sağlık Ürünleri ve Eczacıbaşı-Zentiva Kimyasal Ürünler’deki tüm hisselerinin Zentiva N.V.’ye devri tamamlandı.

2011

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun, 25 bin m2’lik alanda hizmet veren ve yıllık 3.2 milyon m2 üretim kapasitesine sahip olan karo seramik fabrikası, Rusya’nın Serpukhov bölgesinde faaliyete geçti.

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun Bilecik Bozüyük’teki üretim kampüsünde yer alan ve tüm Ar-Ge ekiplerini aynı çatı altında buluşturan VitrA İnovasyon Merkezi açıldı.

2012

Eczacıbaşı Topluluğu, ABD’li ortağı Georgia-Pacific’e ait olan yüzde 50 hisseyi satın alarak, İpek Kağıt’ın sermayesinin tamamına sahip oldu.

Eczacıbaşı, ıslak mendil sektörünün mucit kuruluşu Ataman Grubu’nu satın aldı.

Profesyonel temizlik, hijyen, gıda ürünleri ve hizmetlerini bütünleşik çözümler sunan Eczacıbaşı Profesyonel kuruldu.

2013

Eczacıbaşı Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri’nin bünyesinde faaliyete başladı.

Eczacıbaşı Topluluğu, Beiersdorf AG ile %50-%50 ortaklıkla kurduğu Eczacıbaşı-Beiersdorf Kozmetik Ürünler’deki yüzde 50 hissesini, yabancı ortağına devretti.

Eczacıbaşı Hijyen Ürünleri, 2012 Ataman Grubu’ndan devraldığı Uni, Uni Baby, Uni Wipes, Uni Care, Unimed, Premax ve Şelale markalarıyla faaliyete başladı.

2014

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, yurtdışındaki ilk seramik sağlık gereci üretim tesisini karo fabrikasının da bulunduğu Rusya’da hayata geçirdi.

2015

Eczacıbaşı VitrA Voleybol Takımı, Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonu ve Dünya Kulüpler Şampiyonu oldu.

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun mutfak yaşamına yeni konseptler sunan kuruluşu İntema Yaşam faaliyete başladı.

2016

Eczacıbaşı VitrA, Dünya Şampiyonluğu’nu üst üste iki kez kazanan ilk takım olarak tarihe geçti.

Eczacıbaşı-Baxalta Sağlık Ürünleri Ortaklığı, Baxalta’nın Shire tarafından satın alınmasıyla, Eczacıbaşı Shire Sağlık Ürünleri Ortaklığı olarak, Şubat 2019 tarihine kadar faaliyet gösterdi.

İpek Kağıt Manisa ve Kazakistan tesisleri açıldı.

2017

Kurucu sponsoru olduğu İstanbul Modern’in Türkiye sanat ortamında kadın sanatçıların üretimlerine destek olmak, çalışmalarının bilinirliğini artırmak, yapıtlarını müze koleksiyonuna kazandırmak amacıyla başlattığı Kadın Sanatçılar Fonu’nun Kurumsal Destekçisi oldu.

2017

Kurucusu ve kurumsal sponsoru olduğu Türkiye Bilişim Vakfı tarafından matematik ve fen bilimleri alanında Türkiye’de ilk kez başlatılan eğitim oyunları yarışması KOD Ödülleri’nin ana sponsoru oldu.

2017

Eczacıbaşı Topluluğu, sürdürülebilir bir geleceğin, kadınların başta iş dünyası olmak üzere yaşamın her alanına etkin katılımıyla mümkün olacağı inancıyla fırsat eşitliği projesi “birliktebiz”i başlattı.

Proje kapsamında 2020 yılı itibarıyla beyaz yakalı çalışanlarda kadın işe alım oranını %50'ye, beyaz yakalı kadın çalışan oranını %40'a, yönetimde kadın oranını ise %35'e çıkarmayı hedefleyen Topluluk, birliktebiz manifestosu ile de bu projedeki kararlılığını hem çalışanlarına hem kamuoyuna duyurdu.

2017

İntema Yaşam, mutfak, yemek, aksesuar, eğlence ve yaşam fikirlerini bir araya getiren yepyeni bir mutfak deneyimi sunma hedefiyle Kanyon’da açıldı.

2017

Eczacıbaşı Topluluğu, 75. yılında, kuruluşunda öncülük ettiği İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) Kültür Sanat Kart projesinin ana destekçisi olarak, 1000 üniversite öğrencisine, İKSV’nin düzenlediği tüm etkinliklerde kullanabilecekleri İKSV Kültür Sanat Kartı hediye etti.

2017

Eczacıbaşı-Baxalta Sağlık Ürünleri Ortaklığı, Baxalta’nın Shire tarafından satın alınmasıyla, Eczacıbaşı Shire Sağlık Ürünleri Ortaklığı olarak, Şubat 2019 tarihine kadar faaliyet gösterdi.

2018

Türkiye'nin ilk çok merkezli kurumsal inovasyon ve girişimcilik programı "Eczacıbaşı Geleceğin Gücü" hayata geçti. Programın ilk çağrısı “banyoda sağlık ve güvenlik çözümleri” alanında açıldı.

2018

Eczacıbaşı Spor Kulübü, kadın voleybolunda dünyanın öncü kulüplerinden olması, binlerce genç kıza voleybol oynama imkânı sunması ve kadınların spordaki varlığını artırmaya yönelik çalışmaları nedeniyle, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) “Dünya Ödülü”ne layık görüldü. IOC tarafından 18 yıldır verilen ödülü ilk kez Türkiye’den bir aday kazanırken, kulüp olarak dünyada bu ödülün ilk sahibi de Eczacıbaşı Spor Kulübü oldu.

2018

Eczacıbaşı VitrA, 2018 Avrupa CEV Kupası’nda Şampiyon oldu.

2018

Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri bünyesindeki kuruluşlar, pazara odaklanmak ve etkin yönetim amacıyla tek çatı altında birleşerek Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. olarak faaliyet göstermeye başladı.

2019

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Bozüyük’te faaliyete geçirdiği yeni nesil tesisiyle seramik sağlık gereçleri üretim kapasitesini 5,6 milyon adete yükseltti.

2019

Yenilikçi teknoloji, bilgi teknolojileri ve dijital teknolojiye dayalı iş yapış yöntemlerini inceleyen veya kullanan her türlü kuruluş ve girişimi araştırmak, incelemek ve değerlendirmek, uygun gördüğü girişim alanlarında ulusal ve uluslararası girişimlere, kuruluşlara, fonlara, kişilere ve şirketlere yatırım yapmak üzere Eczacıbaşı Momentum Teknoloji Yatırımları A.Ş. kuruldu.

VitrA İnovasyon Merkezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 7. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri Ödül Töreni’nde 76-250 Ar-Ge personeline sahip Ar-Ge merkezleri arasında Türkiye birincisi oldu.

2019

Eczacıbaşı VitrA, 2019 FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda ikinci oldu.

2020

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Eczacıbaşı Topluluğu’nun desteğiyle 2017 yılında başlatılan Kültür Sanat Kart projesi, 2020 yılından itibaren Eczacıbaşı Kültür Sanat Kart adını aldı. Eczacıbaşı Kültür Sanat Kart, 2000 üniversite öğrencisine İKSV’nin düzenlediği tüm etkinliklerde ve İstanbul Modern’e ziyarette kullanabilecekleri 250 TL hediye ediyor.

2022

Eczacıbaşı Dynavit, kadın voleybolunda dünyanın en büyüğünü belirleyen 2023 FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası’nın 17 Aralık’ta oynanan finalde, 2023 FIVB Dünya Kulüpler şampiyonu oldu ve şampiyonluk kupasını müzesine götürdü.

2023

VitrA Karo’nun Bilecik, Bozüyük’teki üretim tesisi, Word Economic Forum’un dünyanın en gelişmiş üretim tesislerini seçerek “geleceğin üretim tesisi” olarak işaret ettiği “Küresel Deniz Feneri Ağı”na (Global Lighthouse Network | GLN) dahil oldu. Bu yıl 21 yeni katılımla, dünya çapında toplam 153 tesisin yer aldığı GLN, değer zincirlerini ve iş modellerini dönüştürerek Endüstri 4.0 teknolojilerini geniş ölçekte uygulama konusunda lider bir yaklaşım ortaya koyan üretim tesislerinden oluşuyor. VitrA Karo, dünyanın Endüstri 4.0 liderleri arasına adını yazdıran ilk karo seramik üreticisi oldu.

2023

Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri, Manisa fabrikasında yaptığı 65 milyon Avro’luk 5’inci kağıt makinesi yatırımını hayata geçirdi. Yeni yatırımla Manisa fabrikasının kapasitesi ikiye katlanırken, Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri’nin toplam temizlik kağıtları üretim kapasitesi de 250 bin tona yükseldi.

2023

Kurucu sponsoru olduğumuz İstanbul Modern, dünyadaki simge kültür sanat kurumları ve müzelerin mimarisinde imzası olan ödüllü mimar Renzo Piano’nun tasarladığı yeni binasının kapılarını açtı. 10.500 metrekarelik kullanım alanıyla sergi ve programlara ev sahipliği yapan beş katlı müze binası; büyük sergi salonları, çok amaçlı mekânlar, ofisler, eğitim ve farklı kültürel etkinlikler ile diğer faaliyetler için alanlar barındırıyor.

2023

Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğinde 2023-2024 eğitim-öğretim yılı itibarıyla, 400’ü afet bölgesinden kadın öğrenciler olmak üzere 500 üniversiteli gencin bütüncül olarak iyi olma haline destek olmak amacıyla Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Eğitim Bursu Programı’nı başlattı.

2023

Eczacıbaşı Topluluğu, 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak için bölgeye yaptığı aralıksız destekler kapsamında, bölgede afetten zarar gören çocukların eğitim ihtiyacını karşılamak için Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğinde Adıyaman’ın Tekpınar Köyü’nde yaptırılan Eczacıbaşı TEV İlkokulu açıldı. Beş derslikli okulda, ana sınıfı ve ilkokul bulunuyor.

2023

Eğitime erişimi artırmak, eğitim kalitesini yükseltmek ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla, üretim tesislerimizin bulunduğu Bilecik’in Bozüyük ilçesinde, kurucumuz Nejat F. Eczacıbaşı’nın adını taşıyan 24 derslikli Nejat Ferit Eczacıbaşı İlkokulu açıldı.

2023

Seramik üretiminde 65. yılını kutlayan Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, Bozüyük’teki VitrA Üretim Kampüsü’nde beşinci seramik sağlık gereçleri işletmesi ve yeni gömme rezervuar üretim tesisini 76,5 milyon avroluk yatırımla hayata geçirildi.

2023

Kadın yazarların ilkgençlik edebiyatı türündeki üretimlerini desteklemek ve edebiyatta fırsat eşitliğine katkıda bulunmak amacıyla, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı tarafından oluşturulan ve bu yıl ilk kez verilen 'Beyhan Eczacıbaşı İlkgençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü programı başlatıldı.

2023

Eczacıbaşı Dynavit, kadın voleybolunda dünyanın en büyüğünü belirleyen 2023 FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası’nın 17 Aralık’ta oynanan finalde, 2023 FIVB Dünya Kulüpler şampiyonu oldu ve şampiyonluk kupasını müzesine götürdü.

1942
1944
1952
1958
1959
1966
1970
1973
1974
1977
1978
1981
1982
1983
1989
1991
1992
1993
1996
1998
1999
2000
2001
2004
2006
2007
2008
2009
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2017
2017
2017
2017
2017
2018
2018
2018
2018
2019
2019
2019
2020
2022
2022
2023
2023
2023
2023
2023
2023
2023
2023
2023
2023