...

24. İstanbul Tiyatro Festivali sahnelerde ve çevrimiçi platformda

Kurucu Sponsoru olduğumuz İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 24. İstanbul Tiyatro Festivali, 14 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında zengin programıyla hem sahnelerde hem de çevrimiçi platformda tiyatroseverlerle buluşuyor.

Bu yıl, alışılmışın dışında bir festivali deneyimi seyircileri bekliyor
Festival boyunca yurtdışından ve Türkiye’den toplam 28 tiyatro, dans ve performans topluluğunun gösterisi hem sahnelerde hem de çevrimiçi platformda tiyatroseverlerle buluşacak.

Kulak tiyatrosu “Podacto”dan ses performansına, izleyicinin çeşitli araçlarla dâhil olacağı interaktif projelerden seyirciyi İstiklal Caddesi’nin unutulmaya yüz tutmuş mekânlarında gezdiren ya da izleyicinin “ev”ini bir tiyatro sahnesine dönüştüren birçok özgün proje bu yıl festivalin programını zenginleştiriyor.

İstanbul Tiyatro Festivali programı pandeminin Türkiye tiyatro sahnesi üzerindeki ağır etkisini biraz olsun hafifletmek amacıyla bu yıl yerli yapımlara geniş yer ayırarak hem fiziki mekânlarda hem de çevrimiçi platformda birçok yerli topluluğa alan açıyor. Pandemi koşulları altındaki hazırlık sürecinde “dijital tiyatro” kavramını da sorgulayan İstanbul Tiyatro Festivali’nin programındaki çevrimiçi oyunlar ise yalnızca dijital platform için üretilmiş yapımlar olmalarıyla dikkat çekiyor.

Festival programını https://tiyatro.iksv.org adresinden inceleyebilirsiniz.

Fiziki ve çevrimiçi oyunlar bir arada
Bu yıl programında hem fiziki hem de çevrimiçi oyunları barındıran festivalin fiziki oyunları COVID-19 önlemleri altında DasDas, Fişekhane, Moda Sahnesi, Zorlu PSM, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Babylon, Yapı Kredi bomontiada, Caddebostan Kültür Merkezi, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi gibi mekânlarda gerçekleşecek.

Festival programındaki çevrimiçi oyunlar ise 14 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında, festival süresince online.iksv.org adresinde izlenebilecek. Böylece festival, programının çevrimiçi bölümüyle yalnızca İstanbul’dan değil tüm Türkiye’den erişilebilir olacak.

Festivalde “kadın” odaklı oyunlar öne çıkıyor
Festival programında bu yıl kadınları odağa alan birçok oyun bulunuyor: Meltem Cumbul’un oynadığı, Franz Kafka ve Milena Jesenská aşkının günümüze ulaşmamış “eksik parçaları”nı tamamlayan Ben “Sevgili Milena”, Fransız Devrimi’nin bir parçası olmuş ve giyotinle idam edilmiş dört kadını sahnede buluşturan Madam Giyotin, Deniz Kaptan’ın Kadın Hikâyeleri kitabından uyarlanan Tut! Bırak!, erkekler tarafından katledilen kadınların sesini öbür dünyadan duyuran Ölü Kadınlar Diyarı, Yıldız Kenter anısına öğrencisi Ayça Bingöl tarafından sahneye taşınan Ben Anadolu ve yedi kadının, yedi COVID-19 öyküsü anlattığı Her Güne Bir Vaka festivalde izleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Metin Akpınar’ın yaşamöyküsünü anlatan “İyi ki Yapmışım” festivalde gösterilecek
Metin Akpınar’ın altmış yıla yaklaşan kariyerini ekrana taşıyan İyi ki Yapmışım belgeseli; sanatçının kariyerinin yanı sıra tüm yaşamını da mercek altına alıyor. İyi ki Yapmışım; 1940’lar Türkiye’sinin zorlu koşullarından hareketle, alanının en saygın isimlerinden biri haline gelen Akpınar’ın yaşam öyküsünü tanıklıklarla ekrana taşıyor. Tilbe Saran’ın anlatıcılığı üstlendiği yapımda; Demet Akbağ, Umur Bugay, Ferhan Şensoy, Ahmet Gülhan, Dikmen Gürün, Kandemir Konduk, Perran Kutman, Nevra Serezli, Selma Sonat ve Zeynep Oral gibi birçok sanatçı, yazar ve akademisyenin yanı sıra yaşamına tanıklık etmiş dostları, Metin Akpınar’ı anlatıyor. Selçuk Metin’in yönettiği belgeselin senaryosu ise Zeynep Miraç’a ait.

24. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Onur Ödülleri, tiyatronun üç usta ismine sunulacak
24. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülleri bu yıl dansçı, koreograf Geyvan McMillen, yönetmen Işıl Kasapoğlu ve yönetmen Ivo van Hove’a takdim edilecek. Ödül takdimi ve ödül konuşmaları 14 Kasım Cumartesi günü Yapı Kredi bomontiada’da gerçekleştirilecek Açılış Gösterisi öncesi İstanbul Tiyatro Festivali’nin sosyal medya hesaplarından yayımlanacak. Takdim ve konuşmaları daha sonra, Açılış Gösterisi’nin 21 Kasım’dan itibaren İKSV YouTube kanalından ücretsiz olarak yayımlanacak çevrimiçi gösterimi öncesinde de izlemek mümkün olacak.

İstanbul Tiyatro Festivali, Eczacıbaşı Kültür Sanat Kartlı öğrencileri festivale bekliyor
Öğrencilerin kültür-sanat etkinliklerine erişimini artırmak adına Eczacıbaşı Topluluğu tarafından gerçekleştirilen Eczacıbaşı Kültür Sanat Kart projesi ile öğrenimini Türkiye’de sürdüren 18-25 yaş arası 2000 üniversite öğrencisi, 2020 sonuna dek kullanabileceği 250 TL değerindeki kartın sahibi oldu. Eczacıbaşı Kültür Sanat Kart sahipleri, kartlarını 24. İstanbul Tiyatro Festivali gösterimlerinde de kullanabilecekler.

  1. İstanbul Tiyatro Festivali’yle ilgili gelişmeleri sosyal medyadan ve festivalin internet sitesinden takip edebilirsiniz:

https://online.iksv.org/tiyatro
https://tiyatro.iksv.org
facebook.com/istanbultiyatrofestivali
twitter.com/tiyatrofest
instagram.com/istanbultiyatrofestivali
#istanbultiyatrofestivali
#iksvseveseve


12.11.2020