...

Ergun Çağatay retrospektifi, fotoğrafseverlerle buluştu

Eczacıbaşı Fotoğraf Sanatçıları Dizisi’nin fotoğraf yıllıkları ile başlayıp, ülkemizin önemli fotoğraf sanatçılarının retrospektifleri ile devam eden ve 50 yılı aşan fotoğraf yayıncılığı geleneğinin bu seneki eseri Ergun Çağatay retrospektifi raflarda yerini aldı. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı tarafından yayınlanan seri, her yıl değerli bir fotoğraf sanatçısının retrospektif kitabını, sanatsal bütünlük içinde izleyicilere ulaştırıyor. Bu yıl Şubat ayında yaşama veda eden gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Ergun Çağatay’ın yapıtları ve yaşamını, dünden bugüne uzanan retrospektif bakış açısıyla ele alan kitap, Eczacıbaşı Fotoğraf Sanatçıları Dizisi’nin dokuzuncu eseri. Konsept ve tasarımı Bülent Erkmen imzasını taşıyan eserin editörlüğünü Merih Akoğul üstleniyor. Kitap, Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayınlanıyor.

“O kısacık an”a tanıklık etmek
Kitabın editörü Merih Akoğul, okura şu sözcüklerle sesleniyor: “Ergun Çağatay’ın fotoğrafçılığı, kadim foto-röportaj geleneğinin nitelikli bir uzantısıdır. Hızla geçen zamana bağlı olarak, dünyadaki tüm değişimler, yaşanan felâketler, bozulan dengeler, kültürlerin renkli mozaikleri, aklı bunları tarihe kaydetmekte olan fotoğrafçıları sahaya çeker. Bu fotoğrafçıların, çerçevenin içine sığdırdıkları o kısacık an, hem onların dünya görüşü ve felsefelerini yansıtır, hem de bunu zaman içinde okuyacak olanlara kıymetli mesajlar verir.”

Ergun Çağatay hakkında
15 Ocak 1937'de İzmir'de doğdu. Orta öğrenimini için Robert Kolej'de tamamladı ve yükseköğrenimine İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde devam etti. Askerlik için ara verdiği hukuk eğitimini üçüncü sınıftan sonra bıraktı. Meslek hayatına bir reklam ajansında metin yazarı olarak başladı ve bir gazetenin “Yetiştirilmek üzere gazeteci aranıyor” ilanıyla gazeteciliğe adım attı. Ergun Çağatay’ın yaşamı projeleriyle iç içe geçti. Seçtiği konuları en ince ayrıntılarıyla ele aldı. Kültür tarihinde kilometre taşı kabul edilen fotoğraf, araştırma ve yapıtlara imza attı. Çalışmaları ülke sınırlarını aşarak dünya basınında ilk sıralarda yer aldı. Paris Orly Havalimanı’ndaki patlamadan yaralı kurtulanlardan biriydi, henüz iyileşmeden diğer kurtulanların hikâyelerini anlatmak için yollara düştü. Her zaman, habercilik ve insanların hikâyelerini anlatmaya olan tutkusuyla hareket etti. Hayatın bir proje olduğuna inandı ve hayatını başka büyük bir projenin parçası gibi yaşadı. Ardında onlarca sergi, yayınlanmış ve yayınlanmamış projeler, dünya kültürüne katkı sağlayan 120 bin fotoğraflık siyah-beyaz ve diapozitiflerden oluşan dev bir arşiv ve gazetecilik tarihine geçmiş onlarca önemli fotoğraf bıraktı.

Aral Gölü Çevre Felaketi, Özbekistan 1998

İkiz Kuleler, New York 1982

Kız Çocuğu, New York 1980


27.12.2018