...

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, dijital Ortamda yeni kuşaklarla buluşuyor

Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı aramızdan ayrılışının 25. yılında dijital ortamda yeni kuşaklarla buluşuyor. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın dünyasını ve düşünsel mirasını bugüne taşımayı, özellikle gençlerle buluşturmayı hedefleyen proje sosyal medya ve e-kitap uygulamalarını içeriyor.

Proje kapsamında nejateczacibasi_bugunde ismiyle oluşturulan Instagram hesabından düzenli olarak paylaşımlar gerçekleştirilecek, aynı zamanda “Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Kitaplığı” başlığı altında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın yapıtları e-kitap olarak herkesin erişimine sunulacak.

nejateczacibasi_bugunde Instagram hesabı farklı arşivlerden seçilmiş fotoğraf ve videolardan oluşan zengin bir görsel içeriğe sahip olacak. Görsel paylaşımlarla birlikte, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın düşünceleri ve deneyimleri de bugünün dünyasıyla ilişkilendirilerek aktarılacak. Bir “başvuru kaynağı” olarak kurgulanan hesapta ayrıca Dr. Nejat F. Eczacıbaşı ile ilgili değerlendirmelere de yer verilecek.

“Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Kitaplığı” adı verilen e-kitap dizisi ise, ilk aşamada üç kitapla başlıyor: Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın yaşam öyküsü ve anılarını kaleme aldığı “Kuşaktan Kuşağa” (1982), görüşlerini ve deneyimlerini aktardığı “İzlenimler, Umutlar” (1994) ile söyleşi ve yazılarından derlenen "Yeni Bir Türkiye" (1998). Bu üç kitap da bitl.ly/DrNejatEczacibasiKitapligi adresinden e-kitap olarak ücretsiz edinilebiliyor.

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı kimdir?

İzmir'de 1913 yılında dünyaya gelen Eczacıbaşı Topluluğu'nun kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, ömrü boyunca, dile getirdiği görüşlerin canlı bir örneğini verdi. 1930'lu yıllarda Heidelberg Üniversitesi'ndeki kimya yüksek öğreniminin ardından, Chicago Üniversitesi'nde yaptığı yüksek lisans ve Berlin Üniversitesi'ndeki doktora çalışmaları, ona, yaşama daima bilimsel, sistematik bir evrensel bakış açısıyla eğilme yeteneğini de sağlamıştı.

Dr. Eczacıbaşı hiçbir zaman sıradan ayrıntıların insanı olmayacaktı. Yöneldiği, gerçekleştirdiği her işte, yaratıcı bireyin girişim özgürlüğü ile toplumun ve dünyanın uzun süreli gereksinimleri arasında, sosyal sorumlulukları bütünleştiren en uygun çözümleri arayacaktı. Uğraşlarında, "daha sağlıklı bir yaşam" için katkıda bulunmak, Dr. Eczacıbaşı'nın vazgeçilmez ilkesiydi.

Çağın en ileri teknolojileriyle, uluslararası düzeyde kaliteli ürünler sunmak, ilk adımların atıldığı 1940'ların başlarından itibaren Eczacıbaşı Topluluğu'nun kurum, kimlik ve kültürünün ayrılmaz bir kesitini oluşturuyordu.

İzmir'in diplomalı ilk Türk eczacılarından olan babası Süleyman Ferit Eczacıbaşı, "Yurdunuzdan aldığınızı, yine yurdunuza veriniz" demişti hep... Türkiye Cumhuriyeti'ni, bir imparatorluğun yıkıntıları arasından yeniden var eden "Kurucular Kuşağı"nın özlemlerini, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı tüm yaşantısında uygulamaya çalıştı.

Dr. Eczacıbaşı'nın öncü girişimleriyle, Eczacıbaşı Topluluğu'nun 1950'lerden 1990'lara kadar ilaç, yapı gereçleri, temizlik kağıtları ve sağlık bakım ürünlerinden sermaye piyasası, dışsatımlar ya da bilgi iletimine kadar uzanan geniş bir dizi alandaki atılımları yarım yüzyıl boyunca böylece birbirini izledi.

Türk Eğitim Vakfı (TEV), İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV), Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı gibi çeşitli sivil toplum oluşumlarının da kuruculuğunu ve önderliğini üstlendi.

Dr. Eczacıbaşı, anılarını “Kuşaktan Kuşağa” (1982), görüşlerini ise dünyadan ayrılışından kısa süre önce bitirdiği “İzlenimler, Umutlar” (1994) adlı yapıtlarında dile getirdi.

Nejat Eczacıbaşı, 1993 yılında aramızdan ayrıldı. Seksen yıllık ömrünü daha uygar yarınlara adamış bir öncü olarak, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı, en çok değer verdiği özlemleri ile yaşam süresi içinde başardıklarının birbirleriyle özdeşleştiğini görmenin de mutluluğunu duydu.


08.10.2018