...

birliktebiz Buluşmaları: Yaratıcı Özne Olarak Kadın

İstanbul Modern’de 25 Şubat Pazartesi günü düzenlenen “birliktebiz Buluşmaları: Yaratıcı Özne Olarak Kadın” paneli, İstanbul Modern Genel Direktörü Levent Çalıkoğlu moderatörlüğünde sanatçı İnci Eviner, akademisyen Prof. Dr. Fatmagül Berktay ve yazar Feride Çiçekoğlu’nu ağırladı. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın açılış konuşması ile başlayan panelde, sanat üretiminde cinsiyetçi ayrıma dikkat çekilerek, kadın sanatçıların yetersiz temsiliyeti ele alındı.

Bülent Eczacıbaşı, panelin açılışında yaptığı konuşmada cinsiyet eşitsizliğinin günümüzün en büyük sorunlarından biri olduğunu belirterek, çözüm için yüksek teknolojiye ya da büyük finansal kaynaklara ihtiyacımızın olmadığını vurguladı. Türkiye’nin, Dünya Ekonomik Forumu’nun her sene yayımladığı “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Uçurumu Raporu”nda 149 ülke arasında 130. sırada yer aldığına dikkat çeken Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu olarak fırsat eşitliğini öncelikli bir alan olarak belirlediklerini belirtti.

Topluluğun fırsat eşitliği projesi “birliktebiz” ve 2020 hedeflerinden de bahseden Eczacıbaşı, 2020 sonunda beyaz yakalı kadın çalışan işe alım oranını yüzde 50'ye, beyaz yakalı kadın çalışan oranını yüzde 40’a ve yönetimde kadın oranını yüzde 35’e çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

İstanbul Modern Genel Direktörü Levent Çalıkoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen panelde ise, sanatçının cinsiyeti olup olmadığı ve toplumsal cinsiyet sorunlarının sanat üretimini nasıl etkilediği konusu kadın sanatçının “özne” olarak varoluşunun tarihsel gelişimi üzerinden tartışıldı.

“Yaratıcı Özne Olarak Kadın” paneli, Eczacıbaşı Topluluğu’nun 2017 yılında kurumsal destekçisi olduğu İstanbul Modern Kadın Sanatçılar Fonu kapsamında düzenlendi. Kadınların modern ve çağdaş sanat alanında üretimlerinin çoğalmasını, Türkiye ve küresel sanat sahnesinde daha görünür olmasını hedefleyen ve bu hedefi paylaşan koleksiyonerler ile özel destekçileri bir araya getiren İstanbul Modern Kadın Sanatçılar Fonu, çalışmalarının ilk adımını İnci Eviner retrospektifi ile atmıştı. Fon bünyesinde şimdiye kadar Gülsün Karamustafa, Bengü Karaduman, Güneş Terkol, Mehtap Baydu ve Burcu Yağcıoğlu desteklendi.


01.03.2019