...

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

FIRSAT EŞİTLİĞİ

Eczacıbaşı Topluluğu olarak tüm bireylere eşit fırsatlar sunmak en önemli önceliğimiz. Çeşitlilik ve kapsayıcılığa olan bağlılığımız şirket kültürümüzün temel bir bileşenini oluştururken farklılıklara saygı ve takdiri teşvik eden bir ortam yaratmaya odaklanıyoruz.

Topluluğumuzda, fırsat eşitliği uygulamalarımız geçmişe dayanıyor:

2012: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan aldığımız Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü

2013: Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme Prensiplerinin (Women’s Empowerment Principles, WEP’s) imzalanması ve esnek çalışma düzenine geçiş

2014: Kuruluşlarımızın sürdürülebilirlik ana performans göstergelerine fırsat eşitliği hedeflerinin eklenmesi

2015: Üretim tesislerimizdeki ve ofislerimizdeki mevcut süt odalarımızın yenilenmesi

2016: Kapsamlı durum analizi ve uzaktan çalışma modelinin uygulanması

2017: Fırsat eşitliği platformumuz birliktebiz’in kurulması. Türkiye’de ilk kez cinsiyetten arındırılmış özgeçmiş uygulamasına başlanması

2019: Unstereotype Alliance Türkiye Paydaşlığı, üretim tesisleri için kreş desteği

2021: Kreş desteğinin tüm yerleşke ve lokasyonlarda yaygınlaştırılması, babalık izninin doğumdan sonra üç hafta devamındaki üç hafta boyunca haftada bir gün olarak güncellenmesi

“birliktebiz” fırsat eşitliği platformumuzda işe alım süreçlerinden lider yetiştirme metotlarına kadar tüm iş süreçlerini yeniden kurguluyoruz.

Topluluğumuzda kadın istihdamının daha az olduğu alanlara odaklanıyor; kadın istihdamını arttırmak, kadınlara özel uygulamalarımızı çeşitlendirmek, fırsat eşitliğini desteklemek amacıyla Teknolojide Kadın, Satışta Kadın, Üretimde Kadın komitelerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Topluluğumuzda üç perspektifte kadın oranını artırmaya odaklanıyoruz: işe alımda kadın, çalışan kadın ve yönetimde kadın.

Uzmanlık ve yönetim kadrolarında işe alımda aday listelerimizin içinde mutlaka kadın adaylar olmasına dikkat ediyor, ayrılan kadın çalışanlarımızın yerini kadın çalışma arkadaşlarımızla doldurmaya özen gösteriyoruz. Yeni oluşturduğumuz iş alanlarının fiziksel özellikleri ve iş nitelikleri bakımından kadın-erkek farketmeksizin yapılabilir şartlara sahip olmasını garanti altına alıyoruz.

Birliktebiz kadın çalışanlarımıza cesaret ve ilham verir, özel programlarla onları güçlendiririz.

Birliktebiz fırsat eşitliği platformu kapsamında kadın yöneticilerimizin gelişimine yönelik olarak LiderizBiz programını yürütüyoruz. DesteklerizBiz mentorluk projesiyle, LiderizBiz’deki kadın çalışanlarımızla buluşan öğrencilere kariyerlerini şekillendirmede ve ihtiyaç duydukları konularda destek sağlıyoruz.

Kadın çalışanlarımızın anne olma dönemini özel olarak destekliyor; hamile çalışanlarımızın fiziksel konforlarını sağlamaya yönelik çalışmalarımızın yanı sıra üretim tesislerimizde ve ofislerimizde süt odaları oluşturuyoruz. Kadın çalışanlarımızın, işe döndüklerinde kariyer yolculuklarına kaldıkları yerden rahatlıkla devam edebilmeleri için kreş desteğimizi Topluluk genelinde çalışan annelerimiz için yaygınlaştırdık.

Birliktebiz kadın işi erkek işi bilmeyiz.

Kadın işi erkek işi bilmeyen bir Topluluk olarak; anne ve babanın çocuk gelişiminde eşit sorumluluğa sahip olduğuna inanıyor, babalık iznini Topluluğumuzda, doğumdan sonra üç hafta; devamındaki dönemde ise üç aya kadar haftada bir gün olarak uyguluyoruz. Ayrıca baba olan çalışanlarımızı ilgili babalık eğitimlerimiz ile destekliyoruz. Tüm Eczacıbaşılıların iş-özel yaşam dengesini daha etkin kurmalarını kolaylaştırmayı amaçlayarak esnek ve uzaktan çalışma modellerini uyguluyoruz.

Topluluğumuzda fırsat eşitliğinin geliştirilmesi için attığımız adımların sadece bizler için değil, ülkemiz için de ne kadar büyük önem taşıdığını biliyoruz. Bu bilgiyle, kadınların iş hayatında aktif ve eşit rol oynamasını kolaylaştıran aksiyonları alırken insan kaynakları politikalarımızı ve uygulamalarımızı bu bakışla geliştiriyor; bu alandaki performansımızı ölçerek, izleyerek ve raporlayarak süreçlerimizi sürekli iyileştiriyoruz.