...

Prof. Dr. Olcay Neyzi'ye Eczacıbaşı Tıp Onur Ödülü

Eczacıbaşı Topluluğu’nun 1959 yılında tıp alanında başlattığı ödüllendirme ve destek geleneğinin 58. yılında, Tıp Onur Ödülü’nün sahibi, Prof. Dr. Olcay Neyzi oldu. Prof. Neyzi, çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında Türk ve Dünya tıbbına büyük katkıları nedeniyle bu ödüle layık görülürken, Tıp Bilim Ödülü Prof. Dr. Şermin Genç’e, Tıp Teşvik Ödülü ise Doç. Dr. Özgür Şahin’e verildi. Bilimsel Araştırma Destek Ödülü Prof. Dr. A. Süha Yalçın’ın olurken, Tıp Öğrencileri Proje Ödülü’nü de Barış Boyraz ve İbrahim Halil Gürçınar kazandı.

13 Ekim Cuma günü Dokuz Eylül Üniversitesi’nde düzenlenen ödül töreninde konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, 2017 yılında Eczacıbaşı Topluluğu’nun kuruluşunun 75’inci, Tıp Ödülleri geleneğinin ise 58’inci yılını kutlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Türkiye’nin kültür-sanat-spor ortamlarını; bilimini, eğitimini geliştirmeye katkıda bulunmak, sosyal sorumluluk anlayışımızın üç çeyrek asırdır değişmez ilkesi oldu. 2017 Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri’ne değer bulunan bilim insanlarımızı ve genç öğrencilerimizi yürekten kutluyorum” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş de törende yaptığı konuşmada, yerli ilaç sanayiinin ikinci kez bir dönüşüm yaşadığını ve bu gelişmelerin sadece devlet iradesi ile olamayacağını, kararlı yatırımcılarla ve yetişmiş kalifiye bilim insanları ile bu çabanın meyvelerinin alınabileceğini vurgulayarak, “Bu noktada bilim insanlarının her bakımdan teşvikini çok önemli buluyor ve Türk modern ilaç sanayiinin kurucularından Dr. Nejat Ferit Eczacıbaşı adına neredeyse altmış yıldır süren bu tıp ödülleri ve ödül töreni geleneğinin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri, Bilimsel Değerlendirme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Kansu da, bugüne kadar, Eczacıbaşı Bilimsel Araştırma ve Ödül Fonu tarafından toplam 177 araştırma projesinin gerekli kaynak ile desteklendiğini ifade ederek, “Bu desteğin, bilim dünyamız açısından çok önemli bir katkı olduğuna inanmaktayız” dedi. Prof. Kansu, Eczacıbaşı Tıp Ödülleri’nin, ülkemizin tüm bilim insanları, genç araştırmacıları ve araştırma disiplini kazanmak isteyen başarılı tıp öğrencileri için de önemli bir teşvik unsuru olduğunu vurguladı.

Ödüller

Bilimsel Kurul’un 2017 ödüllerine yapılan başvuruları değerlendirmeleri sonucunda, Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü’nden Prof. Dr. Şermin Genç, Tıp Bilim Ödülü’nü kazanırken, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Doç. Dr. Özgür Şahin Tıp Teşvik Ödülü’nün, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. A. Süha Yalçın da Bilimsel Araştırma Destek Ödülü’nün sahibi oldu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Barış Boyraz ile Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden İbrahim Halil Gürçınar ise, Tıp Öğrencileri Proje Ödülü’ne değer bulundular.

“Bilime katkı, başarıya ödül” geleneğinde 58 yıl

Ülkemizde tıp ve eczacılık bilimlerinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla, 1959’da Dr. Nejat F. Eczacıbaşı tarafından dönemin çok değerli tıp hocaları Ord. Prof. Dr. Ekrem Şerif Egeli, Ord. Prof. Dr. Arif İsmet Çetingil, Ord. Prof. Dr. Muhiddin Erel, Prof. Dr. Reşat Garan, Prof. Dr. Sabih Oktay, Prof. Dr. Behiç Onul, Prof. Dr. Zafer Paykoç, Prof. Dr. Necmeddin Polvan’ın öncülüğünde bilimsel araştırmaları destekleme, başarılı bilim insanlarını ödüllendirme geleneği başlatılmıştı. 2017 Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri Bilimsel Değerlendirme Kurulu Prof. Dr. Emin Kansu başkanlığında, Prof. Dr. Erdal Akalın, Prof. Dr. Atıf Akdaş, Prof. Dr. İsmail Hakkı Ayhan, Prof. Dr. Selim Badur, Prof. Dr. Turgay Dalkara, Prof. Dr. Şevket Ruacan ve Prof. Dr. Tansu Salman’dan oluşuyor. Yeni dönemde, Bilimsel Değerlendirme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Kansu, bayrağı Prof. Dr. Turgay Dalkara’ya devrederken, üyeler Prof. Dr. Erdal Akalın, Prof. Dr. Atıf Akdaş, Prof. Dr. İsmail Hakkı Ayhan, Prof. Dr Selim Badur, Prof. Dr. Şevket Ruacan, Prof. Dr. Tansu Salman ile Genel Sekreter Dr. Suphi Ayvaz da hizmetlerini noktalıyorlar.

Altmış yıla yaklaşan bu girişim kapsamında, dünya tıp çevrelerinde evrensel ölçütte başarı gösteren Türk hekimlerine 2002 yılından itibaren Eczacıbaşı Tıp Onur Ödülü verilmesi benimsendi. Eczacıbaşı Tıp Onur Ödülü’nün ilki Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’na verildi. Prof. Dr. Olcay Neyzi, Eczacıbaşı Tıp Onur Ödülü alan ikinci bilim insanı oldu.


13.10.2017