...

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMIMIZ

ECZACIBAŞI'NDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Sürdürülebilir değer yaratmayı iş stratejimizin merkezine yerleştiriyor ve ürünlerimizin yaşam döngüsü boyunca tüm iş süreçlerimize entegre ediyoruz. Sürdürülebilirlik fırsatlarını önceliklendiriyor ve paydaşlarımız için değer üretme yaklaşımımızı sürekli olarak geliştiriyoruz.
Sürdürülebilirliği hem bir iş yaklaşımı hem de bir yaşam tercihi olarak benimserken, paydaşlarımızla birlikte "daha sağlıklı bir geleceği birlikte inşa etmeyi" taahhüt ediyoruz. Refah içinde yaşayan toplumlar yaratmaya ve gezegenimizle sürdürülebilir bir ilişki kurmaya olan bağlılığımızı devam ettiriyoruz.

Eczacıbaşı Stratejik Öncelikler

Eczacıbaşı Topluluğu olarak, paydaşlarımıza karşı öncelikli sorumluluğumuzun, kaynak verimliliği ve toplumsal refaha odaklanarak, değer yaratma yoluyla uzun vadeli ekonomik performansımızı artırmak olduğuna inanıyoruz. Bu sorumluluğumuzu yerine getirmek için dış etkenleri, paydaşlarımız için en önemli konuları ve değer yaratma kabiliyetimizi dikkate alan bütüncül bir yaklaşım benimsiyoruz.

Bu anlayış doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla, Eczacıbaşı Topluluğu’nun önümüzdeki dönemlerde odaklanacağı stratejik öncelikleri belirledik. Eczacıbaşı Holding ve Topluluk kuruluşlarından 200’e yakın yönetici ve çeşitli grupları temsil eden 50’ye yakın dış paydaşımızın katılımıyla; 100’ün üzerinde sosyal, ekonomik, çevresel etki konusu ve sürdürülebilir kalkınma üzerinde etkili mega risk trendini değerlendirdik. Çalışmada ayrıca 17 maddelik Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nı da değerlendirmelerimize dahil ettik. Elde ettiğimiz sonuçları 100’e yakın Topluluk çalışanı ve Topluluk Üst Yönetiminin değerlendirmeleriyle şekillendirdik. Topluluk Sürdürülebilirlik Önceliklerimizi ve çalışmalarımızda temel kabul edeceğimiz Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlaı’nı bu çerçevede belirledik.

2022 yılında, faaliyet gösterdiğimiz sektörlerdeki hızlı dönüşüme ve pandemi, aşırı hava olayları ve doğal afetler gibi diğer zorluklara yanıt olarak sürdürülebilirlik önceliklerimizi gözden geçirerek mevcut sürdürülebilirlik önceliklerimizin etkinliğini değerlendirdik. Eczacıbaşı Holding ve Topluluk şirketlerinin sürdürülebilirlik girişimleri, hedefleri ve ilerlemeleri de dahil olmak üzere faaliyetlerimizin etkisinin kapsamlı bir değerlendirmesini yaptık. Bu değerlendirmeyle, paydaşlarımız ve yürüttüğümüz süreçlerdeki çevresel, sosyal ve ekonomik öncelikleri yeniden tanımladık ve süreçlerimizi yeniden yapılandırdık.

Paydaş İlişkileri

Paydaş ekosistemimizde toplum, tüketiciler, çalışanlar, tedarik zinciri ortakları, medya, üniversiteler, araştırma ve inovasyon merkezleri, finans kuruluşları ve sivil toplum gibi çok çeşitli kişi ve gruplar yer alıyor. Eczacıbaşı Topluluğu olarak paydaşlarımızla düzenli ve doğrudan iletişim kurmaya önem veriyoruz. Bu sayede küresel trendleri ve pazar beklentilerini tespit edebiliyor, paydaşlarımızın ihtiyaç ve beklentileri hakkında değerli içgörüler kazanıyoruz. Güvenilir ilişkiler kurmak ve sürdürmek için onları bilgilendiriyor ve iş birliği yapıyoruz.

2006’dan bu yana imzacısı olduğumuz UN Global Compact tüm dünyada sürdürülebilir, ortak bir küresel kalkınma kültürünü yaymak ve kuruluşları, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda uygulamalar geliştirmeye teşvik eden uluslararası bir oluşumdur. 2021 itibarıyla 9.500'ün üzerinde şirket ve 3.000'in üzerinde şirket-dışı imzacısı bulunan UN Global Compact, dünyanın en yaygın gönüllü sorumluluk projesi olarak kabul edilir.

Sürdürülebilirlik faaliyet ve performansımızı paydaşlarımıza sunmak adına raporlama süreçlerimizi sürekli geliştiriyoruz. Bu kapsamda, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından oluşturulan “Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri’ni” de raporlama çalışmalarımızda kullanmayı 2021 yılında taahhüt ettik sürdürülebilirlik raporumuzda uygulamaya başladık. 2022 yılında ise VitrA Karo, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri ve Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri de Paydaş Kapitalizmi Göstegeleri'ni raporlama çalışmalarında kullanmayı taahhüt etti. Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri, şirketlerin yarattığı sürdürülebilir değer konusunda şeffaflığın ve hesap verilebilirliğin daha da artırılmasını amaçlıyor. Oluşturulan bu çerçevenin, şirketler arasında sürdürülebilirlik alanındaki ilerlemelerin şeffaf biçimde karşılaştırılabilmesine, tüm paydaşların yaratılan değeri kendi perspektifinden değerlendirebilmesine ve sürdürülebilirlik yönetim süreçlerinde karar kalitesinin artırılmasına olanak tanıyacağına inanıyoruz.

2013’te imzacısı olduğumuz Kadının Güçlendirilmesi İlkeleri (WEPs) UN Global Compact ve UN Women iş birliğiyle oluşturulmuş bir ilkeler bütünüdür. Uygulama taahhüdü verdiğimiz bu ilkelerin amacı işyerinde, pazarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının güçlendirilmesidir.

Eczacıbaşı Topluluğu, reklamlardaki zararlı toplumsal cinsiyet kalıp yargılarını dönüştürmeyi amaçlayan Unstereotype Alliance Türkiye (Kalıpları Kıran Birlik, Türkiye) platformunun paydaşlarından oldu. Platform, reklamverenlerin, markaların ve reklamcıların ortaklaşa çalışmasıyla reklam ve medya içeriğini eşitlikten yana değiştirerek dünyaya örnek olmayı hedefliyor.

ÜYESİ OLDUĞUMUZ DİĞER KURULUŞLAR

Kuruluş
general.status

İstanbul Ticaret Odası

Üyelik

TÜSİAD – Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği

Onursal Başkanlık
Dijital Türkiye Yuvarlak Masa Üyesi
Çevre ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi
Yeşil Mutabakat Görev Gücü Üyesi

DEİK - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu - Onursal Üye
Almanya İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcılığı
ABD İş Konseyi Yönetim Yürütme Kurulu Üyeliği
Fas İş Konseyi Yönetim Yürütme Kurulu Üyeliği
Rusya İş Konseyi Yönetim Yürütme Kurulu Üyeliği
İngiltere İş Konseyi Yönetim Yürütme Kurulu Üyeliği
Özbekistan İş Konseyi Yönetim Yürütme Kurulu Üyeliği
İsrail İş Konseyi Yönetim Yürütme Kurulu Üyeliği

TÜRKONFED -Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu

Onur Üyesi

İstanbul Kartal Kentsel Geliştirme Derneği

Yönetim Kurulu Üyeliği

Deniz Temiz Derneği

Üyelik

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği

Yönetim Kurulu Üyeliği

ESİAD - Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği

Yüksek İstişare Konseyi Üyesi

Özel Sektör Gönüllüleri

Yönetim Kurulu Üyeliği

Kal-Der – Türkiye Kalite Derneği

Üyelik

UN Global Compact

UNGC Türkiye Yönetim Kurulu Üyeliği
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Eş Başkanlığı

İEİS - İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası

Onursal Başkanlık

TESEV - Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı

Yönetim Kurulu Üyeliği

KAGİDER - Kadın Girişimcileri Derneği

Üyelik

TEGEP - Eğitim ve Gelişim Platformu

Üyelik

Teknolojide Kadın Derneği

Üyelik

Endeavor Derneği

Üyelik

GİRVAK - Türkiye Girişimcilik Vakfı

Mütevelli Heyeti Üyeliği

TİDE - Türkiye İç Denetim Enstitüsü Derneği

Üyelik

IFA - International Fiscal Association

Üyelik

Hesap Uzmanları Derneği

Yönetim Kurulu Üyeliği

GİF - Global İlişkiler Forumu

Üyelik

WEF - Dünya Ekonomik Forumu

Üyelik

İPG - İş Dünyası Plastik Girişimi

Üyelik

Hedefler için İş Dünyası

Başkan Yardımcılığı

Global Reporting Inititative GRI - Küresel Raporlama Girişimi

Üyelik

American Turkish Society

Üyelik

UN Women Turkey

Üyelik

IMPACT 2030

Üyelik

İktisadi Kalkınma Vakfı

Üyelik

Sivil Toplum için Destek Vakfı

Üyelik

Bilim Akademisi Derneği

Üyelik

Yanındayız Derneği

Üyelik

Kurumsal İlişkiler Enstitüsü

Üyelik

Kurumsal Risk Yönetimi Derneği

Üyelik